Kate Middleton is vanmiddag in het St Mary’s Hospital in Londen bevallen van haar derde kind. De pasgeboren prins weegt 3,8 kilogram.

‘De hertogin van Cambridge is in goede gezondheid bevallen van een zoon om 11.01 uur (plaatselijke tijd, red.)', maakte Kensington Palace maandagmiddag bekend via Twitter. Prins William was bij de bevalling aanwezig. Moeder en kind maken het naar verluidt heel goed.

Verder staat in de korte mededeling nog dat de andere leden van de koninklijke familie intussen op de hoogte zijn gebracht, en dat zij 'verheugd' zijn met het goede nieuws.

De naam van de prins zal pas later worden meegedeeld, maar zijn formele aanspreektitel is al wel bekend. Die wordt 'His Royal Highness Prince of Cambridge'. Volgens de bookmakers maken de voornamen Arthur, Albert, Frederick, James en Philip de grootste kans.

Publiek en pers op afstand

De hertogin werd vanmorgen per auto van Kensington Palace naar het ziekenhuis gebracht, vergezeld door de hertog van Cambridge (prins William, red.), maakte het Britse koningshuis vanmorgen al bekend.

Aan de ingang van het ziekenhuis waar Kate vandaag is bevallen, staan al sinds 1 april - geen grap - dranghekken om het publiek en de pers op afstand te houden. Ook geldt een algemeen parkeerverbod voor de hoofdingang.

Derde royal baby

In oktober kondigden William en Kate aan dat ze een derde kind verwachtten. Het koppel heeft al twee kinderen: George (4 jaar) en Charlotte (2). George is de derde in de lijn voor de troon, na kroonprins Charles en diens zoon William.

Net zoals bij de vorige twee zwangerschappen had de hertogin van Cambridge last van hyperemesis gravidarum, een extreme vorm van ochtendmisselijkheid. De aandoening hield geen gevaar in voor de baby, maar door de ernstige misselijkheid moest Kate opnieuw verschillende bezoeken op haar agenda afblazen.