Peter Dedecker toch kandidaat op Gentse N-VA-lijst
Foto: BELGA

Federaal parlementslid Peter Dedecker, die eind vorig jaar het einde van zijn politieke loopbaan aankondigde, staat op de N-VA-lijst in Gent. Hij zal na de verkiezingen geen mandaat opnemen. Op de lijst staan ook vijftien nieuwkomers onder lijsttrekker Van Bossuyt, die begin dit jaar zelf als nieuwkomer de plaats van Elke Sleurs innam.

Van Bossuyt wil met de lijst oppositie voeren tegen het paars-groene stadsbestuur van burgemeester Daniel Termont. ‘Steeds meer Gentenaars vallen uit de boot’, zegt de kopvrouw, die verwijst naar het aantal klachten bij de Gentse ombudsvrouw, dat volgens haar sinds 2012 is gestegen met vijftig procent. ‘Het rood-groene bestuur, dat van mobiliteit haast een fetisj gemaakt heeft, is de ouderen en minder mobiele Gentenaars vergeten.’

Onder Van Bossuyt staan bekende Gentse N-VA-kandidaten als Sandra Van Renterghem, Ronny Rysermans, Els Roegiers en Karlijn Deene. Maar ook nieuwe N-VA-kandidaten onder wie Ellen van Dijk, Lieven De Smet en restauranthouder Yilmaz Cetinkaya. Op plaats tien zet de Gentse N-VA-afdeling advocaat Bob Cammaert in, voorzitter van de lokale partijafdeling.

De partij, die vandaag negen zitjes op de oppositiebanken van de Gentse gemeenteraad bezet, spreekt van een ‘frisse wind’ op de lijst, die ‘een mooie doorsnede van de maatschappij’ vormt. De volledige lijst zal in de loop van juni bekendgemaakt worden, na de goedkeuring door de Gentse N-VA-leden.