Prins Charles volgt Queen al beetje op
Foto: Photo News

De Britse kroonprins Charles zal koningin Elizabeth II opvolgen als hoofd van het Gemenebest. Dat hebben de leiders van het Gemenebest vrijdag beslist, zo melden Britse media.

Queen Elizabeth, die zaterdag 92 jaar wordt, verklaarde donderdag dat ze graag wilde dat haar oudste zoon het leiderschap over de Commonwealth op zich nam. Koningin Elizabeth mag dan wel haar vader, koning George VI, opgevolgd hebben, de positie is niet erfelijk en gaat niet automatisch over van vader (of moeder) op kind.

‘Ik hoop oprecht dat het Gemenebest stabiliteit en continuïteit blijft bieden voor de komende generaties en heb beslist dat de prins van Wales op een dag deze belangrijke taak zal overnemen’, zei de Queen.

Charles verklaarde donderdag dat ‘het moderne Gemenebest een vitale rol moet spelen in het bouwen van bruggen tussen onze landen, eerlijkere gemeenschappen binnen de landen en een veiligere wereld rond de landen’.

Kandidatuur van Charles

De leiders van het Gemenebest, dat 53 Britse ex-kolonies verenigt, hebben de kwestie vrijdag achter gesloten deuren besproken in het kasteel van Windsor. Volgens bronnen zouden de leiders akkoord zijn gegaan met het voorstel van Elizabeth, zo melden BBC en Sky News. Eerder raakte al bekend dat zowel de Britse premier Theresa May als haar Canadese collega Justin Trudeau de kandidatuur van Charles steunden. Ook de Maltese premier Joseph Muscat liet weten achter het voorstel van de Queen te staan.

De Britse oppositie is echter voorstander van een roterend voorzitterschap.

De Britse minister van Buitenlands Zaken Boris Johnson kondigde vrijdag nog aan dat het Verenigd Koninkrijk bereid is om de terugkeer van Zimbabwe naar de Commonwealth te aanvaarden. Ex-president Robert Mugabe had in 2003 de deur van het Gemenebest achter zich dichtgetrokken, na wijdverspreide kritiek op de mensenrechtensituatie in het Afrikaanse land. Nu Mugabe niet meer aan de macht is, wil het land uit zijn internationaal isolement geraken. Groot-Brittannië wil ‘een Zimbabwe steunen dat de rechtsstaat, mensenrechten en economische hervormingen volledig omarmt’, aldus Johnson.

Wat is het Gemenebest?

• Het Britse Gemenebest – the Commonwealth of Nations – is een vereniging van landen met wortels in het Britse Rijk. Vandaag de dag is lidmaatschap vrijwillig en gebaseerd op gelijkheid. Koning George VI richtte het Gemenebest in 1949 op.

• Het Gemenebest bestaat nu uit 53 landen, die samen 2,4 miljard inwoners tellen.

• Lidstaten zoals India of Zuid-Afrika zijn republieken met een president als staatshoofd, terwijl het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Barbados koningin Elizabeth II als hun soeverein erkennen.

• Centrale instelling is het Commonwealth Secretariat, dat onder meer bijeenkomsten van lidstaten organiseert en bijvoorbeeld advies geeft over het te voeren beleid.

Wat doet het?

• Het gemeenschappelijke doel van de lidstaten: ‘Vrijelijk samenwerken in het streven naar vrede, vrijheid en vooruitgang.’ Die waarden zijn opgenomen in een charter en worden onder meer uitgedragen in de Commonwealth Games, die onlangs nog plaatsvonden in Gold Coast, Australië.

• De leden hebben naar eigen zeggen heel wat gemeenschappelijk – taal, rechtssystemen, waarden, … – wat het makkelijker maakt om te communiceren, samen te werken en handel te drijven.