Fins experiment basisinkomen wordt stopgezet
Helsinki, Finland. Foto: rr

In 2018 had het experiment rond een basisinkomen voor werkloze Finnen uitgebreid moeten worden. In de plaats daarvan is het einde ervan aangekondigd.

Eind 2016 viel bij tweeduizend Finse werklozen een bijzondere verrassing in de brievenbus: vanaf 2017 zouden ze twee jaar lang elke maand 560 euro ontvangen. Zomaar, zonder verplichtingen. Ze waren uitgeloot voor een experiment met een basisinkomen. De Finse regering wou uitproberen of het de werkloosheidsvallen van ’s lands sociale ­zekerheid kon vermijden en of ze er meer mensen mee naar de arbeidsmarkt kon lokken.

Maar na amper een jaar is in alle stilte beslist om het experiment eind 2019 stop te zetten. De overheid gaat op zoek naar een andere manier om meer welvaart te realiseren. ‘We nemen afstand van het systeem van een basisinkomen’, zegt Miska Simanainen, onderzoeker voor de Finse sociale zekerheid, aan de krant Svenska Dagbladet.

De oorspronkelijke bedoeling was nochtans om het experiment in 2018 uit te breiden naar niet-werklozen. Dat dat niet gebeurde, vindt Simanainen teleurstellend. Nochtans werd volgens hem aangetoond dat deelnemers fors minder stress ervaarden toen de betalingen begonnen. ‘Maar het experiment heeft niet lang genoeg geduurd om definitieve conclusies te trekken.’

De Finse minister van Financiën Petteri Orpo heeft naar verluidt al een vervangproject in gedachten, geïnspireerd op het Britse systeem van ‘universal credit’. Daarbij wordt een hulpbehoevende financieel gesteund bij kosten van levensonderhoud.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in