Cassatie verwerpt beroep Schauvliege in Klimaatzaakprocedure
Bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) ging tot tweemaal toe in beroep. Foto: BELGA

Het Hof van Cassatie heeft het beroep van Joke Schauvliege (CD&V) in de Klimaatzaakprocedure verworpen. ‘We kunnen eindelijk van start gaan’, klinkt het opgelucht.

Het vonnis heeft tot gevolg dat de eerdere gerechtelijke uitspraak, die stelde dat de Klimaatzaakprocedure in het Frans gevoerd moet worden, definitief én uitvoerbaar wordt. Dat is een belangrijke stap in de procedure die eind 2014 door 11 bezorgde burgers werd opgestart en waar 35.000 mede-eisers zich intussen bij aansloten.

Inzet van de rechtszaak is de Belgische overheden ertoe aanzetten om hun klimaatbeloftes na te komen. Als ze dat niet doen, dreigen gevaarlijke onomkeerbare gevolgen, zeggen de eisers, daarin gesteund door wetenschappelijke rapporten.

‘Deze urgentie ten spijt beperkte de discussie zich tot vandaag over de vraag in welke taal de procedure voor de rechtbank gevoerd moet worden’, klinkt het in een persbericht. Bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege ging tot tweemaal toe in beroep tegen het oordeel van rechters die stelden dat dat het Frans diende te zijn. Maar het Hof van Cassatie geeft haar ongelijk.

Cassatie verwerpt beroep Schauvliege in Klimaatzaakprocedure
Onder meer Francesca Vanthielen, Nic Balthazar en Tom Lenaerts scharen zich achter VZW Klimaatzaak. Foto: Photo News

‘Na lang wachten kunnen we vandaag eindelijk aan het proces beginnen waar het ons allemaal om te doen is: de eigenlijke klimaatzaak [...] Dat onze overheden dit debat al drie jaar uit de weg gaan met verwijzing naar de procestaal, is wat ons betreft ronduit onverantwoord en Kafkaiaans’, zegt Serge de Gheldere, voorzitter van VZW Klimaatzaak. ‘Een fossielvrij toekomst biedt bovendien een scala aan kansen, die we vandaag als samenleving laten liggen. Wij kijken uit naar de debatten ten gronde.’ Ook actrice Francesca Vanthielen reageert opgelucht op Twitter.

VZW Klimaatzaak hoopt uiteindelijk in de voetsporen van Urgenda te treden. ‘Zij hebben als eerste bewezen dat klimaatrechtszaken tot grootse resultaten kunnen leiden’, zegt coördinator Sarah Tak. ‘De zaak gaf ook aanleiding tot een golf van rechtszaken wereldwijd. Velen werden erdoor geïnspireerd.’