Parlement eist uitleg van Mugabe over 15 miljard dollar aan verdwenen diamanten
Foto: AFP

De voormalige Zimbabwaanse president Robert Mugabe moet op 9 mei voor een commissie van het parlement getuigen. Hij mag het mislopen van inkomsten uit diamantmijnen ‘voor een waarde van 15 miljard dollar’ komen uitleggen. Dat heeft de voorzitter van de parlementaire commissie voor Mijnen en Energie vrijdag aangekondigd.

De Zimbabwaanse parlementsleden willen de 94-jarige voormalige president Robert Mugabe ondervragen over uitspraken uit 2016. De voormalige sterke man betreurde toen dat zijn land 15 miljard dollar aan inkomsten uit diamant had verloren door corruptie en belastingontduiking door buitenlandse mijnbouwbedrijven. De bevoegde parlementscommissie heeft in dat dossier al verschillende oud-ministers, politiechefs en hoge regeringsfunctionarissen gehoord.

De ngo Global Witness beschuldigde de Zimbabwaanse leiders er vorig jaar in een rapport van winsten uit de ontginning van diamant te hebben verduisterd. Die middelen werden ingezet voor de onderdrukking van politieke tegenstanders. Het land heeft nog nooit geloofwaardig geachte statistieken gepubliceerd over zijn diamantactiviteiten, die begonnen in 2006.

Mugabe, die de scepter zwaaide over Zimbabwe sinds de onafhankelijkheid van het land in 1980, moest in november vorig jaar aftreden onder druk van het leger, het volk en zijn partij Zanu-PF.  Hij werd opgevolgd door zijn vicepresident en partijgenoot Emmerson Mnangagwa. Mugabe liet een economische puinhoop achter, maar weet zich wel verzekerd van een royaal pensioen.