Francken in Albanië: ‘Kom geld uitgeven in Louisalaan, maar vraag geen asiel aan’
Foto: Belga

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, is momenteel op ‘ontradingsmissie’ in Albanië. ‘Jullie zijn welkom om bij ons te werken of geld uit te geven in de Louisalaan, maar vraag geen asiel aan in België’, verkondigt hij er.

Francken is sinds woensdag in Albanië, waar hij ontmoetingen heeft met lokale politici en politie. Het doel is Albanezen zo veel mogelijk af te raden in ons land asiel aan te vragen.

De laatste jaren is het aantal aanvragen uit Albanië sterk gestegen, onder meer omdat de visumplicht voor Albanezen in de Schengenzone is afgeschaft. Aangezien Albanië op de lijst met veilige landen staat, hebben de inwoners echter weinig kans om erkend te worden als vluchteling.

Francken ontmoette donderdag de Albanese minister van Binnenlandse Zaken Fatmir Xhafaj en diens collega van Buitenlandse Zaken Ditmir Bushati. Op een persconferentie maakte hij nogmaals duidelijk dat Albanese vluchtelingen maar beter niet in België hun geluk komen zoeken. Ons land is ‘niet het eldorado, niet het land van melk en honing’, zei hij. Hij benadrukte ook dat Albanezen die illegaal ons land binnenkomen, meteen worden teruggestuurd.

‘Goede samenwerking’

‘Jullie zijn welkom om bij ons te werken, te studeren, familie te bezoeken, geld uit te geven in de Louisalaan, naar het Atomium te gaan of Brugge te bezoeken, maar vraag geen asiel aan in België’, vervolgde Francken.

Hij zei verder tevreden te zijn over de ‘goede samenwerking’ met de Albanese autoriteiten inzake identificatie en repatriëring, maar houdt toch de piste van een voorlopige opschorting van de visumregeling voor Albanezen open.

Francken trekt in juni nog naar Georgië op eenzelfde ontradingsmissie. Ook voor dat land is de visumplicht een tijd geleden afgeschaft.