Aron Berger: ‘Ik heb nog steeds politieke ambities’
Aron Berger Foto: BELGA

Het politieke verhaal van de chassidische jood Aron Berger bij CD&V zat er al op voordat het begonnen was. ‘We waren in een dode hoek terechtgekomen’, zegt Berger op Radio 1. Maar hij wil blijven opkomen voor de joodse gemeenschap in België.

Berger vindt het jammer dat zijn passage bij CD&V voorbij is. Lijsttrekker Kris Peeters wou hem de negende plaats op de Antwerpse lijst bieden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Er kwam veel protest op dat voorstel, ook vanuit CD&V, onder andere omdat Berger vanuit zijn geloof vrouwen de hand niet wil schudden.

‘Nu word ik beschouwd als een ultrachassidische jood, een extremist. Maar ik ben een normale man, en wil dat alle joden zich goed integreren in België’, zegt Berger in De Ochtend op Radio 1.

Toch zijn de politieke ambities van Berger nog niet gekoeld. Op de lijn met CD&V zit ondertussen te veel ruis, de gesprekken liggen volledig stil. ‘Ik wil geen tijd verspillen met dingen die niets opbrengen’, aldus Berger. Maar hij verwijt Peeters niets. ‘Wat kon hij doen? We waren in een dode hoek terechtgekomen. De keuze die ze mij gegeven hadden (om te kunnen opkomen voor CD&V, nvdr), kwam niet overeen met de mensen die ik vertegenwoordig. Dan had ik zelf geen keuze meer’, zegt Berger.

Berger sluit niet uit dat hij met een andere partij in zee gaat. ‘Ik denk niet dat het zal lukken om voor deze verkiezingen nog ergens binnen te geraken, maar ik heb wel nog altijd politieke ambities.’

Volgens Berger is de relatie met N-VA goed. ‘Er zijn veel overeenkomsten tussen N-VA en de joodse gemeenschap.’

Bart De Wever zei eerder te betreuren dat de joodse gemeenschap van Antwerpen te kijk werd gezet.