Wouter Beke: ‘Het waren geen prettige dagen’
Foto: BELGA
CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft woensdagmiddag gereageerd op de affaire rond de kandidatuur van de ultraorthodoxe jood Aron Berger. Hij geeft toe dat zijn partij het ‘anders’ had moeten aanpakken, maar vindt niet dat ze nu al de verkiezingen in Antwerpen verloren heeft.

‘Ik wist niet dat de heer Berger door de Antwerpse afdeling was aangeschreven om op de lokale lijst te komen staan, maar dat is ook niet relevant. In het Antwerpse zijn er meer dan honderd kandidaten, in Vlaanderen in totaal meer dan 7.000. Het is onrealistisch te denken dat die allemaal worden voorgesteld aan de partijvoorzitter, en dat is ook niet nodig’, zei Beke woensdag in Villa Politica.

Hij reageerde daar voor het eerst op de voor CD&V erg pijnlijke affaire rond de kandidatuur van Berger. Die maakte woensdag na de heisa van de afgelopen dagen bekend dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen dan toch niet meer opkomt als kandidaat op de CD&V-lijst. Dat Berger als ultraorthodoxe jood vrouwen de hand weigert te schudden, maakte hem onhoudbaar.

Waarom Berger in eerste instantie dan toch was gekandideerd? ‘Als CD&V willen we niet dat de verschillende gemeenschappen in Antwerpen op hun eigen eilandje leven. We willen een lijst die een weerspiegeling is van wat in de stad leeft, om daarmee bruggen te bouwen. Vanuit die overweging zijn er kandidaten vanuit verschillende gemeenschappen aantrokken, ook vanuit de joodse gemeenschap’, zei Beke.

'Beheerst aanpakken'

‘Iedereen zou natuurlijk zeggen dat de voorbije twee dagen anders hadden moeten worden aangepakt. Het waren geen prettige dagen’, vervolgde Beke. ‘We hadden dit beheerst moeten aanpakken, er had beheerst gereageerd moeten worden. Anderzijds betekent dit geenszins dat de verkiezingsrace nu al gelopen is. Onze ambitie voor de komende maanden blijft dezelfde.’

Beke leek daarmee te verwijzen naar de commotie die was ontstaan binnen zijn eigen partij. Zo haalden onder meer Hendrik Bogaert en Hilde Crevits fel uit naar de kandidatuur van Berger. Namen noemen, dat wilde de partijvoorzitter echter niet. ‘Ik kom niet terug op de film van gisteren, die overigens heel snel zal vervagen. We moeten onze langetermijndoelstellingen voor ogen blijven houden’, herhaalde Beke meermaals. 

De partijvoorzitter besloot met te benadrukken dat de verkiezingen in Antwerpen volgens hem nog geen gelopen race zijn, ondanks de ophef van de afgelopen dagen. ‘Als christen vloek ik niet vaak. Ik blijf goede hoop hebben dat het goed afloopt voor de CD&V in Antwerpen.’