Aron Berger zal dan toch niet opkomen voor CD&V Antwerpen, bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Hij heeft zijn kandidatuur ingetrokken.

Op de persconferentie werd woensdagmiddag bekendgemaakt dat Aron Berger dan toch niet zou opkomen voor CD&V Antwerpen. Dat was eerder al aan De Standaard bevestigd. 'Niet aanraken is een vorm van respect', reageerde Berger tijdens de persconferentie op de commotie die ontstaan was toen Joods Actueel zijn kandidatuur bekendmaakte. Hij verklaarde daarin dat hij zich aan de regels van zijn geloof zou houden. ‘Ik zal uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een dame. Ik ben blij dat de CD&V begrip toont voor mijn overtuiging.’

In een reactie aan De Standaard zei lijsttrekker voor CD&V Antwerpen Kris Peeters woensdag nog dat het ‘in orde komt, maar ik houd een slag om de arm’. Hij verwachtte van Berger meer duidelijkheid over zijn omgangsvormen met vrouwen. Vrouwen geen hand geven vinden heel wat CD&V’ers immers ondenkbaar. Peeters zelf had het over een ‘specifiek probleem’. Na de persconferentie trok Peeters naar Twitter:

De aanloop naar het persmoment was erg chaotisch. Zo mocht onder meer niet gefilmd worden. Peeters wilde bij aankomst ook nog steeds niet kwijt of Berger op de lijst zou staan. Volgens Joods Actueel-hoofdredacteur Michael Freilich wist Berger bovendien om 10 uur nog niet wat hij zou zeggen en was de man alvast niet van plan zelf een stap opzij te zetten.

Diefstal

Ook opvallend: vlak voor het geplande aanvangsuur van het persmoment, berichtte Gazet Van Antwerpen dat Berger recent betrokken was bij een diefstal. Hij zou 28.500 euro gestolen hebben van een man die zijn hulp ingeroepen had bij het regelen van zijn nalatenschap. De rechtbank achtte de feiten bewezen, schrijft Gazet Van Antwerpen, maar verleende hem wel de gunst van de opschorting omdat hij de familie van het slachtoffer schadeloos heeft gesteld. De feiten worden dan ook niet op zijn strafblad vermeld.

Aan De Standaard bevestigde de rechtbank dat een zekere Aron Berger, geboren in 1975, schuldig bevonden is aan diefstal van 28.500 euro, maar opschorting van straf kreeg.

Dinsdag maakte Joods Actueel bekend dat de 42-jarige Berger de negende plaats op de lijst van de Antwerpse CD&V zou krijgen