Antwerps ModeMuseum gesloten voor uitbreidingswerken
Foto: MoMu

Het Antwerpse ModeMuseum gaat tot in het najaar van 2020 dicht voor een grondige renovatie en uitbreiding. In de tussentijd wordende tentoonstelling buitenshuis georganiseerd.

Het MoMu in de Nationalestraat organiseert al sinds de start in 2002 noodgedwongen tijdelijke tentoonstellingen, omdat er te weinig ruimte is om de permanente collectie van maar liefst 30.000 stukken een plaats te geven.

Bovendien moest het museum tussen twee expo’s door telkens enkele maanden sluiten voor een verbouwing. Daar komt nu verandering in. Er wordt ongeveer 800 vierkante extra publieke kijkruimte gecreëerd, met onder meer een grote multi-aanpasbare ruimte en (voor het eerst) een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie. 

‘We zullen op permanente basis het verhaal van de Belgische mode kunnen brengen en onze bezoekers een diepere kijk in onze eigen wereldvermaarde modegeschiedenis geven’, zegt directeur Kaat Debo.

Respectvol

De uitbreiding biedt volgens het MoMu perspectief op meer bezoekers en een veelzijdiger aanbod. ‘Op piekmomenten zullen we op zo’n 2.000 vierkante meter drie verschillende modeverhalen tegelijk kunnen brengen’, zegt Luk Lemmens, voorzitter van de overkoepelende Museumstichting. ‘Er komt ook een auditorium met uitschuifbare tribune, zodat we op een nog intensievere manier lezingen, conferenties en Q&A’s kunnen programmeren.’

Ook de bibliotheek wordt uitgebreid en het MoMu krijgt een eigen shop en café. De ingrepen zullen gebeuren met het nodige respect voor het oorspronkelijke concept van architecte Marie-Josée Van Hee. Onder meer de sculpturale houten trap in de inkomhal blijft om die reden behouden.

Buitenshuis

Tijdens de werkzaamheden leent het MoMu tal van topstukken uit aan andere musea in binnen- en buitenland. In september werkt het MoMu bovendien samen met het Maurice Verbaet Center, elders in de Antwerpse binnenstad, voor de expo SOFT? Tactiele Dialogen met werk van Belgische textielkunstenaars uit de jaren zeventig en tachtig.

In het Musée des Arts Décoratifs in Parijs loopt nog tot september de tentoonstelling ‘Margiela, de Hermès jaren’, dat vorig jaar werd opgezet door het Antwerpse ModeMuseum. Die tentoonstelling focust op de twaalf collecties die Margiela tussen 1997 en 2003 tekende voor Hermès.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in