Voormalige first lady Barbara Bush overleden
Barbara Bush was niet alleen een presidentsvrouw, maar ook een presidentsmoeder. Foto: EPA-EFE

De voormalige Amerikaanse first lady Barbara Bush is dinsdag overleden op 92-jarige leeftijd. Dat meldt een woordvoerder van de familie. De vrouw van George H.W. Bush, van 1989 tot 1993 de 41ste president van de VS, had al geruime tijd gezondheidsproblemen.

Barbara Bush werd 92 en was daarmee de oudste voormalige first lady ooit. De New Yorkse ontmoette George H.W. Bush op haar zestiende, op een dansfeest in Andover, in de staat Massachusetts. Ze trouwden in januari 1945 en kregen zes kinderen: George, Robin, John (beter bekend als Jeb, red.), Neil, Marvin en Dorothy.

Tijdens zijn presidentschap van slechts één termijn - George H.W. Bush verloor in 1992 van de Democraat Bill Clinton - was Barbara een erg geliefde first lady. Ze viel onder meer op door haar liberale kijk op sociale kwesties. Zo was ze pro-abortus en zette ze zich in voor vrouwenrechten. Ze zette ook haar schouders onder een programma tegen analfabetisme. 

Voormalige first lady Barbara Bush overleden
Foto: REUTERS

‘Al genoeg Bushes gehad’

Barbara Bush was niet alleen presidentsvrouw, maar ook presidentsmoeder, iets wat maar één andere vrouw haar ooit voordeed: Abigail Adams, vrouw van de tweede president John en moeder van de zesde president John Quincy Adams. Haar oudste zoon George W. Bush volgde Clinton op als 43ste president van de Verenigde Staten, van 2001 tot 2009.

Ook George W. Bush’s jongere broer John, beter bekend als Jeb Bush, deed in 2016 een gooi naar het presidentschap. Aanvankelijk was Barbara tegen zijn kandidatuur gekant, omdat ‘we al genoeg Bushes gehad hebben’, maar later voerde ze wel campagne voor haar tweede zoon, die volgens haar ‘fatsoenlijk en eerlijk is en dus alles wat president moet zijn’. Jeb gaf uiteindelijk op toen huidig president Donald Trump terrein won in de peilingen. Van 1999 tot 2007 was hij gouverneur van Florida.

Donald en Melania Trump uitten al hun medeleven met de familie en vrienden van Barbara Bush. ‘Als vrouw, moeder, grootmoeder, echtgenote van een militair en voormalige first lady, was mevrouw Bush een pleitbezorger van het Amerikaanse gezin. Een van haar grootste verwezenlijkingen is het erkennen van het belang van geletterdheid als fundamentele familiale waarde', luidt het. ‘Ze zal nog lang worden herinnerd voor haar sterke toewijding aan het land en het gezin.' 

Geen verdere verzorging

Barbara Bush was al langer ziek. Ze had de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die de schildklier aantast, en kampte met hartproblemen. Zo werd ze in 2009 geopereerd aan een aortaklep. Bovendien leed ze aan COPD (chronic obstructive pulmonary disease), een chronische longziekte.

Afgelopen zondag deelde de familie Bush mee dat Barbara zich niet langer medisch wou laten behandelen. Ze zou zich thuis in Houston, in de staat Texas, beperken tot comfortverzorging.

Voormalige first lady Barbara Bush overleden
Barbara Bush met haar man George H.W. Bush (links) en haar zoon George W. Bush (rechts). Foto: Reuters