Kandidatuur chassidische jood zet CD&V in lichterlaaie
Foto: pn
Kris Peeters denkt dat Aron Berger vandaag alle twijfels wegneemt. De kandidatuur van de chassidische jood zette CD&V in lichterlaaie.

De persconferentie is gepland op het middaguur, de veiligheidsdiensten staan paraat. Van Aron Berger verwacht Kris Peeters (CD&V) dat hij dan alle twijfels over zijn kandidatuur wegneemt. De Antwerpse kandidaat-burgemeester bood deze chassidische jood de negende plaats aan. Maar zijn religieuze levenswandel deed CD&V in een pijnlijk kramp schieten.

In een gesprek met De Standaard gaat Peeters ervan uit dat het ‘in orde komt, maar ik houd een slag om de arm’. Berger moet uit eigen beweging meer duidelijkheid geven over zijn omgangsvormen met vrouwen. Chassidische joden geven vrouwen geen hand, heel wat CD&V’ers vinden dat ondenkbaar. Peeters zelf spreekt van een ‘specifiek probleem’. 

Vandaag moet blijken op Berger het voorgelegde compromis aanvaardt. CD&V begrijp dat hij ten aanzien van de eigen gemeenschap naar zijn geloof handelt. Maar de partij vindt het  onrespectvol  mocht hij andere vrouwen geen hand geven. Indien hij het been stijf houdt, of de gelijkheid van tussen man en vrouw in vraag stelt, dan is het einde verhaal.

Peeters had alvast de zekerheid dat het op andere vlakken goed komt. Berger maakt geen punt van de aanwezigheid van holebi’s op de lijst. Ook zal hij zich verontschuldigen voor een eerdere uitspraak waarbij hij het gemengd onderwijs vergeleek met ‘kindermishandeling’. De CD&V’er wijst erop dat iedereen wel eens een ongelukkige uitspraak doet. 

Het voortijdig uitlekken van de kandidatuur pakte CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits in snelheid. Zij deelden in het aanzwellende protest. Peeters houdt vol dat de lijstvorming een Antwerpse zaak is. Toch kon meer transparantie heel wat ellende besparen.

De kopman blijft het belang ervan verdedigen. Niet alleen in de politieke concurrentie met de N-VA, de  kandidatuur  zelf is een primeur. Voor het eerst neemt een chassidische jood deel aan verkiezingen. Dat zet de deur open naar dialoog en het ontsluiten van de gemeenschap.