SP.A’er Carine Seynaeve (61) zegt de politiek vaarwel, haar partij slaat verkiezingen van 14 oktober over: “Geen tijd genoeg om degelijke lijst op te stellen”
Carine Seynaeve: “We hebben tijd nodig om een degelijke lijst op te stellen, dus werken we richting verkiezingen in 2024.” Foto: lvi

OCMW-voorzitter en schepen van Onderwijs Carine Seynaeve (61) zal niet opkomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Daardoor zal haar partij SP.A ook niet deelnemen aan de verkiezingen.

Seynaeve is afkomstig uit Gent en was daar al politiek actief in de achtergrond. Bij haar verhuizing naar Zingem in 1988 was ze eerst niet van plan om deel te nemen aan de lokale politiek. “Ik kwam hier wonen in volle verkiezingsstrijd en kreeg twee politici aan mijn deur, die letterlijk op de vuist gingen voor een stem die ze niet eens konden krijgen”, vertelt ze over haar eerste introductie in de Zingemse politiek.

“Maar toenmalig burgemeester Jean-Pierre Cnudde kon me overtuigen om in 2000 voor het eerst op te komen. In mijn tweede legislatuur nam ik het schepenambt voor onderwijs op mij en kreeg ik ook het voorzitterschap van het OCMW toegewezen.”

Twaalf jaar lang was ze onderwijsschepen, negen jaar lang OCMW-voorzitter. “Ik wil afscheid nemen in schoonheid, want ik voel me nog steeds zeer gewaardeerd. Ik zal het menselijk contact enorm missen, dat geef ik grif toe. Ik mag vele van mijn collega’s bestempelen als vrienden.”

Het afscheid is een samenloop van omstandigheden. “Ik ben 61 jaar: dan wil je ook nog eens genieten van het leven. Bovendien sukkel ik door ruim veertig jaar in het onderwijs met mijn knie en rug. De fusie bleek doorslaggevend. Ik sta volledig achter die keuze, maar het extra werk en aandacht die zo’n fusie meebrengt is een taak voor de volgende generatie, die met frisse ideeën kan komen. Ten laatste wil ik ook zorg kunnen dragen van mijn bejaarde vader in het rustoord.”

Geen half werk

Voor SP.A is een politiek afscheid van kopstuk Seynaeve een harde noot om te kraken, want de socialisten krijgen daardoor geen lijst samen om deel te nemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Dat is het ergste aan mijn afscheid”, klinkt het bij Seynaeve, die ook een aanbieding van coalitiepartner CD&V op zak had. “Ik blijf actief in het bestuur van SP.A, maar met een lijst komen we niet op dit jaar. We hebben tijd nodig om een degelijke lijst op te stellen, dus werken we richting verkiezingen in 2024. Want aan half werk heb ik nooit meegedaan.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in