Poetin noemt westerse aanval in Syrië ‘flagrante schending’ van internationaal recht
Foto: REUTERS

De westerse bombardementen in Syrië hebben ‘de normen van het internationaal recht, inclusief het VN-Charter, flagrant geschonden’. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Groot-Brittannië en Frankrijk voerden zaterdag onder leiding van de Verenigde Staten luchtaanvallen uit op Syrië, als vergelding voor een vermoedelijke aanval met chemische wapens op het stadje Douma, in Oost-Ghouta. Het Syrische regime onder leiding van Bashar al-Assad wordt ervan verdacht verantwoordelijk zijn voor de gifgasaanval.

Poetin stelde tijdens het gesprek met Merkel dat die aanval het vredesproces in Syrië substantieel heeft beschadigd, zo deelde het Kremlin nog mee over het telefonisch overleg. Eerder had de president het nog over de ‘agressieve acties van de VS en hun bondgenoten’.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov kwam dinsdag nogmaals terug op de westerse interventie. Die had een negatieve impact op ‘het hele systeem van internationale betrekkingen’, zei hij aan het staatsnieuwsagentschap Tass. Rusland zal ‘blijven streven naar respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië’, klonk het nog.