Berger in 2009: ‘Maak van ons nu geen slecht ingeburgerde gemeenschap’
In 2010 ging De Standaard op stap bij de ultraorthodoxe joden in Antwerpen. Foto: Katrijn Van Giel

In een vorig leven hielp Aron Berger orthodox-joodse nieuwkomers inburgeren in Antwerpen. Daarover kwam hij herhaaldelijk in De Standaard.

Volgens Joods Actueel krijgt Berger binnenkort de negende plaats op de Antwerpse CD&V-lijst. De partij hengelt ermee naar de stem van Antwerpse joden, maar het nieuws kon dinsdag op weinig bijval rekenen. ‘Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van CD&V’, vond Hendrik Bogaert onder meer.

Berger zegt deel uit te maken van een ‘echte sinjorenfamilie’, die al vier generaties verankerd is in Antwerpen. Hij zet zich al jaren in voor de integratie van nieuwkomers. Zo was hij in 2006 en 2007 docent maatschappelijke oriëntatie bij het Antwerpse onthaalbureau.

In 2009 kreeg de Joodse gemeenschap een golf van verontwaardiging over zich nadat rabbijnen hun buitenlandse geloofsgenoten opgeroepen hadden om zich voorlopig niet in België te vestigen. In een verplichte inburgeringscursus stonden volgens hen enkele ‘onbespreekbare’ onderwerpen’. Tom Naegels ging er een gesprek over aan met Berger.

‘Maak van ons nu geen slecht ingeburgerde gemeenschap’, moppert Berger. ‘Wij zijn een voorbeeld van integratie. En wij gedragen ons ook goed. Er is bij ons haast geen geweld, geen criminaliteit. Is dat niet belangrijker dan dat we een beetje vrijuit zitten te praten over seks en abortus? We vragen enkel dat er rekening gehouden wordt met enkele gevoeligheden.’

Lees het volledige gesprek tussen Tom Naegels en Aron Berger.

Een jaar later ging onze reporter op stap bij de ultraorthodoxe joden in Antwerpen. Daags voordien had professor joods recht Henri Rosenberg gezegd dat integreren voor de ultraorthodoxe, chassidische gemeenschap de enige weg uit is de armoede, ‘maar ze werken niet en spreken geen Nederlands’. Berger spaarde zijn kritiek niet: ‘Rosenberg is een antisemiet’.

‘Joodse nieuwkomers zijn verplicht een cursus te volgen waar ze Nederlands leren en de waarden en normen van dit land’, zegt Berger. ‘Dat onze kansen op de arbeidsmarkt kleiner zijn, ligt daar dus niet aan. Het probleem is hetzelfde als dat van de sollicitanten met een andere huidskleur. Bij ons is het de traditionele klederdracht die niet altijd wordt geapprecieerd op de werkvloer. Maar ik schat dat 70 procent van de volwassen chassidische joden aan de slag is.’

Lees de volledige reportage.