Crevits: 'Belangrijk dat ook aan vrouwen een hand wordt gegeven'
Aron Berger. Foto: Joods Actueel
'In Vlaanderen geven we elkaar een hand.' Dat is de duidelijke boodschap van Vlaams CD&V-minister Hilde Crevits, aan de ultraorthodoxe jood Aron Berger, die mogelijk kandidaat wordt voor de Antwerpse afdeling van de partij. Berger had eerder gezegd dat hij vrouwen de hand niet wil schudden. Ook partijgenoot Hendrik Bogaert noemde die uitspraak al 'een rode lijn'.

Vanochtend meldde Joods Actueel dat Aron Berger de negende plaats zou krijgen op de Antwerpse CD&V-lijst. Op die manier zou CD&V het stemmenpotentieel van de Antwerpse joden willen aanboren. De Antwerps-joodse gemeenschap telt in Antwerpen zowat dertigduizend mensen, van wie tien- tot vijftienduizend joden ultraorthodox zijn.

CD&V wou de komst van Berger op de lijst nog niet officieel bekendmaken, en zou pas woensdag communiceren op een persconferentie.

Maar er ontstond ophef nadat Berger in het interview met Joods Actueel al liet weten dat hij een vrouw nooit de hand zal schudden. ‘Ik hou me aan de regels van mijn geloof en zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een dame', klonk het. 'Het heeft niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel. Het huwelijk is voor mij heilig, en ook respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met vrouwen.’

Op Twitter verklaarde Antwerps lijsttrekker Kris Peeters vanochtend al kort dat ‘elke kandidaat op de lijst de gelijke positie van man en vrouw respecteert’. 

Crevits: 'Probleem moet opgelost worden'

'Gelijkheid en gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is voor mij elementair', reageerde Crevits eerder al duidelijk tegenover VTM. 'In Vlaanderen geven wij elkaar de hand. Ik vind het dus echt wel van belang dat er ook een hand gegeven wordt aan vrouwen. Ook in dit geval in Antwerpen.'

Bogaert: 'Botst met waarden partij'

Partijgenoot Hendrik Bogaert stelde het scherper. Iemand geen hand willen geven, vindt hij een van de 'rode lijnen die botsen met de waarden van de partij'. Bogaert gaat ervan uit dat hij de mening van 95 procent van de partijleden vertolkt, maar benadrukt dat het voorlopig om zijn persoonlijke opinie gaat. 'Hier is duidelijk dialoog nodig.'

Maar als de partij uiteindelijik zou bepalen dat er niet ingegrepen moet worden, zal Bogaert de christendemocratie nog niet meteen van zich afschudden. 'Het is zeker mijn partij. Zoals elke goede relatie gaat dat met ups en downs', herinnert hij zich hoe hij teruggefloten werd voor zijn standpunt over hoofddoeken.

Open VLD

Uiteraard hebben ook andere partijen een mening over de mogelijke komst van Bergen. 'Mannen en vrouwen werken hier samen, leven hier samen, sporten hier samen, nemen hier samen de bus én schudden elkaar de hand', zegt Gwendolyn Rutten (Open VLD) op Twitter.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig