Ethias eindelijk verlost van First-molensteen
Foto: BELGA

Tien jaar na de bankencrisis, is Ethias verlost van de financiële molensteen om zijn nek. Het laatste pakket van 4.400 First-contracten werd verkocht aan een Ierse herverzekeraar.

De Belgische verzekeraar Ethias verkoopt de resterende First-portefeuille aan Laguna Life DAC, een Ierse dochter­vennootschap van Monument Re, een herverzekeraar uit Bermuda. De overeenkomst, waarvan de financiële details niet bekendgemaakt werden, gebeurt wel onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders.

Geen depositowaarborg meer

De voorwaarden van de First-contracten blijven ook na de verkoop aan Laguna Life ongewijzigd, maar de Belgische depositowaarborg van maximaal 100.000 euro vervalt. Ierland heeft immers geen gelijkaardig systeem. Anders gezegd, bij een faillissement wordt het geld niet gewaarborgd door de Ierse overheid.

De First-rekening is een spaarverzekering van Ethias. Door de financiële problemen waarmee Ethias kampte in 2008, was de verzekeraar verplicht de commercialisering ervan stop te zetten. Bestaande contracten zijn evenwel blijven lopen en wegen al jarenlang als een molensteen om de nek van Ethias.

Zeven terugkoopacties

Op de First-rekeningen die door Ethias werden verkocht, tot september 2003, kregen de klanten immers een levenslange garantie van gemiddeld meer dan 3 procent rente. Onhoudbaar hoog in het huidige klimaat van extreem lage rentes waarin beleggingen nauwelijks nog iets opbrengen.

En dus probeerde Ethias die tikkende tijdbom op de balans de voorbije jaren geleidelijk aan te ontmijnen met meerdere terugkoopacties bij de klanten, liefst zeven in totaal. Daardoor was de First-tijdbom geslonken van meer dan 3 miljard naar uiteindelijk nog 200 miljoen euro.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig