‘Rusland heeft niet geknoeid met site chemische aanval’
Een raket licht Damascus, de hoofdstad van Syrië, op. Foto: AP

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft ontkend dat er geknoeid is met de site in Syrië waar vermoedelijk een chemische aanval heeft plaatsgevonden. Die aanval leidde vrijdagnacht tot een gezamenlijk bombardement van de VS, het VK en Frankrijk op enkele doelwitten in Syrië.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) wil een onderzoek uitvoeren naar de vermoedelijke chemische aanval op de Syrische rebellenstad Douma van 7 april. Maar ze heeft nog steeds geen toegang gekregen tot het gebied. De Amerikaanse ambassadeur van de OPCW, Kenneth Ward, had eerder vandaag aan Reuters gezegd dat hij bezorgd was dat Russische troepen zouden knoeien met de bewuste site.

Rusland ontkent dat nu met klem. De minister van Buitenlandse Zaken garandeert dat er van geknoei geen sprake is. Meer zelfs, hij zei dat de chemische aanval in Douma niet eens plaatsgevonden heeft. ‘Het bewijs van Frankrijk, het VK en de VS is gebaseerd op rapporten van de media en de sociale media’, zei Lavrov. De aanval heeft niet plaatsgevonden, zei hij. 'Het is allemaal in scène gezet.’

Lavrov vroeg zich af waarom Amerika en zijn bondgenoten ervoor kozen Syrië te bombarderen op de vooravond van de inspectie van OPCW.

Aanvallen

In de nacht van vrijdag op zaterdag Belgische tijd vielen kruisraketten en gevechtsvliegtuigen van de VS, de Britten en de Fransen chemische installaties en ‘onderzoekscentra’ in Syrië aan, als vergelding voor de vermoedelijke chemische aanval. Doden vielen er naar verluidt niet, maar de Verenigde Staten zeggen ‘het hart van het chemische wapenprogramma’ van Assad te hebben uitgeschakeld. Of dat zo is, moet nog blijken.

Volgens Lavrov hebben twee derde van de honderd raketten hun doel gemist.