Het is weer zover: designerkleding voor een prikje
‘Met wat geluk vind ik mijn nieuwe opwaaiende zomerjurk bij Christian Wijnants’ Foto: EPA-EFE

Designerkleren zijn duur, maar het fenomeen van de stockverkopen die nog elk seizoen aan populariteit winnen, laat ons toe om kleren van ontwerpers te kopen aan een fractie van de prijs. Stiliste Linda Van Waesberge vertelt waar u moet zijn en geeft zes tips voor een geslaagde aankoop.

Eind deze maand herdenken we de ramp in een textielfabriek in Bangladesh waarbij meer dan duizend mensen zijn gestorven. Daardoor laait ook de discussie over goedkope kleren versus dure designerkleren weer op.

We kunnen evenwel niet voorbijgaan aan het feit dat heel wat mensen de middelen niet hebben om dure en duurzame kledij te kopen. Voor die mensen zijn ketens als Primark een zegen, ze kunnen er voor hun kinderen hippe kleren kopen voor een prikje zodat die op school niet scheef bekeken of - erger nog - gepest worden omdat ze niet ‘mee’ zijn. Een betere oplossing zijn de halfjaarlijkse stockverkopen, waar designerkleding aan een fractie van de prijs wordt verkocht. Dit zijn kleren die doorgaans een goede investering zijn en jarenlang met liefde kunnen gedragen worden.

Gegeerd

En het goede nieuws: de lijst van winkels en ontwerpers die zich in de stockverkoop gooien groeit telkens weer aan. In Brussel bijten ze dit weekend de spits af met de MAD Fashion Sales. In tegenstelling tot Antwerpen verzamelen de Brusselse ontwerpers en modelabels zich op één locatie. Omdat er in het MAD zelf een expo loopt, verhuist de verkoop deze keer naar het Vanderborghtgebouw, vlak bij Brussel-Centraal.

Van Akaso tot Conni Kaminski, en Filles a Papa tot Rue Blanche: er valt voor ieders stijl wel iets te vinden. Ikzelf vond er vorig jaar een magnifieke roze satijnen jurk bij de jonge ontwerpster Gioia Seghers. Ook deze keer zal Goia er zijn en ze kan een goede verkoop gebruiken. Tijdens de kerstvakantie vorig jaar werd haar atelier namelijk leeggestolen en moest ze de volledige nieuwe collectie opnieuw maken. Ook bij Just in Case vind ik elk seizoen fantastische sterk afgeprijsde stukken.

Waar in Brussel ook altijd hard naar wordt uitgekeken, is de stockverkoop van Maison Margiela. Met de Margiela-expo in het Antwerpse ModeMuseum vorig jaar en twee lopende fel bejubelde tentoonstellingen in Parijs, is Margiela meer dan ooit gegeerd. De verkoop in Brussel loopt van 25 april tot en met 5 mei met eerdere collecties en een aantal unieke stukken.

In Antwerpen worden de stockverkopen al enige tijd aangekondigd als de Belmodo Fashion Days. Daar loopt de schattenjacht van 30 april tot 6 mei en kan u bij een indrukwekkend aantal ontwerpers en merken uw slag slaan. Noteer alvast dat AF Vandevorst, Ann Demeulemeester, Haider Ackermann, Dries Van Noten en vele anderen voor u zullen klaarstaan. De lijst is lang maar ik probeer zeker eens bij Christian Wijnants langs te gaan en met wat geluk vind ik daar mijn nieuwe opwaaiende zomerjurk.

Voorbereiding

1/ Bepaal op voorhand hoeveel u wil uitgeven, neem voor de zekerheid uw budget cash mee en laat bank- en kredietkaarten thuis. Op sommige locaties kunt u enkel cash betalen en zo komt u ook niet in verleiding meer uit te geven dan uw budget aankan.

2/ Ga alleen, zo spaart u tijd en wordt u niet afgeleid door de goede raad van uw gezelschap.

3/ Koop niets waar u niet meteen van weet wanneer en hoe u het kan dragen. Zo kocht ik ooit een onweerstaanbaar voile topje bij Dries Van Noten en hoe mooi het ook is, het blijft in de kast liggen. Zonde van het geld!

4/ Het is een cliché maar een waarheid als een koe: koop basisstukken die iets duurder zijn zoals een trenchcoat, een mantel, een kasjmier trui, een zijden jurk enzovoort. U zult er jarenlang plezier van hebben.

5/ Opgepast met accessoires, die hele dure handtas die nu aan een prikje te koop is zal misschien achteraf toch tegenvallen. Kijk ook hier naar klassiekere stukken die trends overstijgen.

6/ En de belangrijkste regel om af te sluiten: koop nooit iets dat u kunt dragen wanneer u dunner of dikker zal zijn, dat is nutteloos en frustrerend. Hebben ze het stuk niet in uw juiste maat, dan kunt u het best zo snel mogelijk vergeten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in