Opnieuw flitsmarathon gepland, maar: ‘We willen in het hoofd van bestuurders geraken. Niet in hun portefeuille.’
Themabeeld Foto: Belga

De federale politie organiseert woensdag opnieuw een flits­marathon, waarbij 24 uur lang zo veel mogelijk snelheidscontroles zullen plaatsvinden. De Europese initiatiefnemer van de flitsmarathons, politieorganisatie TISPOL, wil dat alle locaties van controles op voorhand bekendgemaakt worden.

Vanaf woensdagmorgen zes uur zal er in heel het land weer volop geflitst worden. Door de federale wegpolitie, maar ook door lokale politiezones die ­zowel vaste als mobiele flits­camera’s zullen gebruiken. De actie zal tot 6 uur donderdagochtend duren.

De flitsmarathon is een Europees initiatief en wordt ge­organiseerd door TISPOL, de koepelorganisatie van Europese wegpolitiekorpsen. Ook in de buurlanden zal de politie extra waakzaam zijn.

Opmerkelijk: TISPOL wil dat de deelnemende landen dit keer de flitslocaties op voorhand bekendmaken. Topman Paolo Cestra: ‘De actie staat in het teken van preventie. We willen dat de bestuurders bewust nadenken over de snelheid die ze hanteren: een legale én passende snelheid. Zo zullen ze de risico’s die zij en ­andere weggebruikers lopen, het beste reduceren. We willen in het hoofd van bestuurders geraken. Niet in hun portefeuille.’

De persdienst van de federale politie wou gisteren nog niet verduidelijken of ook zij de flits­locaties zal bekendmaken.

Achtste flitsmarathon

Het is al de achtste flitsmarathon in ons land. De vorige dateert van een halfjaar geleden. In oktober werden 1,2 miljoen bestuurders gecontroleerd. Meer dan 36.500 mensen ­reden te snel en kregen een boete. 107 rijbewijzen werden ingetrokken.