Gewezen FBI-baas James Comey heeft in een interview scherp uitgehaald naar VS-president Donald Trump. Hij heeft hem onder meer moreel ongeschikt voor het presidentschap genoemd en gezegd dat hij obstructie van rechtsgang van de president voor mogelijk houdt.

Een persoon die vrouwen als een stuk vlees behandelt, constant liegt en erop staat dat het Amerikaanse volk hem gelooft, is moreel ongeschikt voor het ambt, zei Comey zondagavond in een tv-interview op de zender ABC News.

Comey zei dat hij niet gelooft in de speculatie dat Trump geestelijk ongeschikt is of beginnende dementie heeft. ‘Hij lijkt me een persoon met een bovengemiddelde intelligentie, die gesprekken volgt en weet wat er gaande is’, zei Comey. ‘Ik geloof niet dat hij medisch niet in staat is president te zijn. Ik denk dat hij daar moreel niet toe in staat is.’

‘Belemmering rechtsgang’

Daarnaast houdt Comey het ook voor mogelijk dat Trump de rechtsgang heeft proberen belemmeren. Dat zei hij in hetzelfde interview op ABC News. Hij benadrukte dat hij in dat geval geen onderzoeker of aanklager is, maar een getuige.

Comey had het over een gesprek tussen de president en de FBI-baas in februari 2017. Trump zou toen tegen Comey gezegd hebben dat hij wou dat het onderzoek van de FBI naar toenmalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn zou worden stopgezet. Kwatongen zien daarin een poging tot belemmering van de rechtsgang. Trump zelf spreekt de verklaringen van Comey tegen.

Ontslag

De voorbije dagen regende het al beledigingen heen en weer tussen Trump en Comey. De gewezen FBI-baas rekent in een nieuw boek meedogenloos af met de president. Het boek met de titel ‘A higher loyalty: truth, lies and leadership’ verschijnt dinsdag, maar er lekten al passages van uit. De president is niet opgezet met het interview op ABC en reageerde al via Twitter. 

 

Trump ontsloeg Comey in mei 2017. Later bracht Comey zijn ontslag in verband met het Rusland-onderzoek van de FBI. Na Comey werd Robert Mueller aangesteld als speciaal aanklager. Die onderzoekt nu beschuldigingen van Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en daarbij ook of het Trump-kamp betrokken is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig