Starbucks excuseert zich na arrestatie zwarte klanten
Foto: AFP

De Amerikaanse koffieketen gaat door het stof nadat het twee zwarte klanten liet arresteren omdat die in een winkel aan het rondhangen waren. Het duo bleek nog te wachten op een vriend, en zou dan een bestelling plaatsen.

Het personeel van een Starbucks-zaak in Philadelphia vond het eerder deze week maar niks dat twee mannen wat rondhingen in hun zaak zonder wat te bestellen, waarop ze de politie belden. Die besloot prompt het duo in de boeien te slaan en weg te voeren. Beelden van die arrestatie kwamen online terecht, waarop een golf van verontwaardiging ontstond.

‘Alle andere witte mensen vragen zich af waarom dit niet met ons gebeurt als wij hetzelfde doen’, tweette ene Melissa DePino. De beelden die zij maakte, werden meer dan 150.000 keer gedeeld.

De ceo van Starbucks, Kevin Johnson, zag zich uiteindelijk genoodzaakt te reageren. Hij zei enorm geschrokken te zijn en wil zich persoonlijk bij de twee mannen excuseren. ‘Starbucks is tegen discriminatie en tegen etnisch profileren’, besloot hij.

Ook de politie van Philadelphia kwam met een verklaring. Volgens hen schoten ze in actie omdat de twee wachtende mannen het toilet in de koffiezaak wilden gebruiken, terwijl dat voorbehouden is voor betalende klanten. De mannen werden vrijgelaten nadat bleek dat Starbucks tegen hen geen klacht had ingediend.

Enkele tientallen demonstranten trokken gisteren naar het Starbucks-filiaal. Ze eisten het ontslag van de vestigingsmanager, die de politie had gebeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig