Al vanaf de eerste aflevering is Joke van bijna ieders verdachtenlijst geschrapt. Altijd komt ze in beeld, altijd is ze gemotiveerd. Ze stampt zo hard de trap op voor die vrijstelling dat je vurig hoopt dat ze de mol vangt. Maar waarom brengt ze dan geen geld binnen?

Nu chauffeur Jeffrey kaltgesteld is door de barmhartige Samaritaan uit te hangen op de luchthaven, neemt Joke het stuur over richting Mexico City. De 32-jarige dierenarts komt zoals gewoonlijk onmiddellijk prominent in beeld bij het begin van de aflevering. Sinds haar uitbarsting bij de 'ren naar de haciënda zonder neergeschoten te worden'-proef staat haar mollengehalte op een even laag pitje als het libido van een panda. 

Het moet overigens een nachtmerrie zijn als mol om opdrachten uit te voeren met Joke. Als de groep 'toevallig' iets vergeet, zoals bijvoorbeeld het pakje dat ze per fiets moeten bezorgen, dan kan je er van op aan dat ze dat in de smiezen krijgt en de boel corrigeert. ('Och, alé zeg, straks waren we nog weg zonder pakje. Stel je voor!') Ook de beruchte 'blok aan het been'-tactiek kan je in de vuilnisbak gooien wanneer Joke in je team zit. Als Lloyd maar niet wil begrijpen dat ze naast lopen ook nog moeten fietsen in de eerste escape room, dan doet zij dat wel allebei. Jeffrey moest er eerder trouwens ook niet aan denken om haar twee seconden te vertragen tijdens het afdalen van de klif. En als Pascale er wel héél erg lang over doet om een touw te ontwarren op het racecircuit, gaat ze erop af en neemt de leiding. 

Misschien kan de leugenaar het dan eens proberen met een verdraaiing, iets wat bij een van de ex-mollen, Gilles, gegarandeerd een succes was? 'Scott Winfield, misschien is het Escot, zoals... Escobar?' Bahador ademt judaslucht en Pieter lijkt er met ogen open in te trappen. Maar Joke? Nee, die laat zulke onzin niet passeren. 'Wij zoeken hier naar Scott en jij zegt Escobar? Van waar haal je dat toch?' Meer woorden maakt ze er niet aan vuil en terwijl de twee heren al talloze rondjes hebben gelopen om het juiste pakje (niet) te vinden, ziet zij het na twee minuten liggen. 'Alé mannen! We moesten zoeken op Winfield!'

Hoe kan je dan niet cheerleaden wanneer je haar voluit voor de vrijstelling op de trappen ziet rennen, iedereen voorbijsteken en uiteindelijk met de hete frietadem van Lloyd in haar nek ziet triomferen? Toch wringt er wat. Heeft u al eens berekend hoeveel geld deze spring-in-'t-veld heeft verdiend? Na drie afleveringen stond de teller op - 6 euro. En in twee escape rooms kan ze alles oplossen, maar een laatste en derde ontsnappingsspel kraken, dat lukt haar plots niet meer. Brute pech of de meest extraverte mol ooit? Wij houden onze pompons nog even stil. 

Hier ging het mollenalarm wel duidelijk af:

  • 'Het Witte Huis staat in Washington.' Kon Lloyd dat echt niet bedenken voor de tijd verstreken was? Ook ronddolen in het ziekenhuis terwijl het glashelder is dat daar geen pakje kan worden afgegeven, zullen we maar beschouwen als een buitengewone interesse in de Mexicaanse gezondheidszorg. 
  • Al was Pascale ook zeer erg geïnteresseerd in het interieur en de tuinen van het ziekenhuis. De immer efficiënte marineofficier verdoet (maar al te graag?) kostbare tijd. En wat is dat toch met die guitige glimlach die in haar wangen ingebeiteld lijkt te zijn? Heeft ze de tijd van haar (mollen)leven terwijl er bijna geen geld verdiend wordt? 
  • Lekker achteraan bij de eliminatie met een blik die Pablo Escobar himself kippenvel had doen krijgen: 'big Baha' maakte zich opnieuw verdacht hard verdacht. De toppers van deze aflevering: zonder pakje willen vertrekken met de fiets en alleen zichzelf te pletter lopen wanneer het pakje aan het foute adres wordt afgeleverd (een behoorlijke flashback naar de metroproef waar mol Gilles dramatisch op de grond lag te vloeken omdat hij 'op tijd was maar de anderen geen geld hadden verdiend').  
  • Hij verdient veel geld voor de groepspot, maar ook 'holy Pieter' blijft in essentie een gesloten Bijbel. U mag weten waar hij doucht, hoe hij de rosse centjes van kerkgangers verafschuwt en dat hij overal te laat komt, maar wat weet u eigenlijk nog over meneer pastoor? Misschien dat hij geen kaas gegeten heeft van raadsels, want hij volgt maar al te graag de foute theorieën van anderen. 
  • Ook genoteerd in het achterhoofd: als het voor een vrijstelling is, vindt Steve zijn conditie plots terug. Dat Katrien de medekandidaten wilde afluisteren, vond deze arts maar niets. Bang dat ze over jouw - mogelijke - sabotage gaan roddelen, Steve? 

Tot ziens, Katrien

Wie u definitief van uw verdachtenlijst kunt schrappen, is de vervangmama van Lloyd, Katrien. Geen oneliners of grapjes: de 54-jarige eventmanager had het zichtbaar moeilijk met haar afscheid. 'Ik ben er echt van aangedaan. Ik had echt gehoopt dat ik nog een aflevering kon blijven.' Als Lloyd haar uiteindelijk blijkt gemold te hebben, kan daar wel eens billenkoek van komen.