Dubbel succes voor Elise Mertens: WTA-titel in enkelspel én dubbelspel met Kirsten Flipkens
Foto: EPA-EFE

Elise Mertens en Kirsten Flipkens hebben zondag de dubbeltitel veroverd op het WTA-toernooi in het Zwitserse Lugano (gravel/250.000 dollar). In de finale haalden de eerste reekshoofden het in twee sets van het Wit-Russische duo Vera Lapko en Aryna Sabalenka: 6-1 en 6-3 na 1 uur en 1 minuut. Mertens (WTA 20) had eerder op de dag ook al het enkelspel op haar naam geschreven. Mertens rekende in die finale na één uur en 26 minuten in twee sets (7-5 en 6-2) af met de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA 61). Op de WTA-ranking wordt ze zo zeventiende, haar hoogste ranking ooit.

Voor Mertens was het de vijfde dubbeltitel, de tweede van het jaar na Hobart waar ze aan de zijde van de Nederlandse Demi Schuurs de titel pakte. Voor de 32-jarige Flipkens was het de tweede dubbeltitel na Seoel 2016 en ‘s-Hertogenbosch 2017.

In het enkelspel viel de beslissing in gelijkopgaande eerste set in het elfde spelletje. Mertens haalde op de opslag van Sabalenka een blanco game binnen en won de eerste set met 7-5. In de tweede set ging het al meteen mis voor de Wit-Russische. Ze verloor haar eerste opslagspelletje en kon nadien nooit meer haar beste tennis tonen. Mertens serveerde de partij uit bij 6-2.

Het is voor de 22-jarige Limburgse haar derde titel in vier finales. Haar vorige twee toernooizeges vonden plaats in Hobart (2017 en 2018), op hardcourt. In Istanboel verloor ze vorig jaar de finale op gravel van de Oekraïense Elina Svitolina. Voor de 20-jarige Sabalenka was het haar tweede WTA-finale. Ze verloor vorig jaar ook al de eindstrijd in Tianjin van de Russische Maria Sharapova.

Het speelschema in Lugano werd de voorbije week danig verstoord door de regen. Daarom moest Mertens zaterdag drie wedstrijden (kwart- en halve finale in het enkelspel en halve finale in het dubbelspel) afwerken. Mertens en Flipkens treden volgend weekend allebei aan in de Fed Cup.