Honderdduizenden betoogden in Barcelona tegen gevangenschap separatistische leiders
Foto: EPA-EFE

Honderdduizenden mensen betoogden zondag in Barcelona tegen de gevangenschap van negen sleutelfiguren in het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid.

De betoging volgde zes maanden na de opsluiting van de separatistische leiders Jordi Sànchez en Jordi Cuixart. Zij waren de eersten sinds het uitbreken van de Catalaanse crisis die achter de tralies vlogen. Ondertussen zitten in totaal negen separatistische leiders in voorlopige hechtenis. Zeven andere vooraanstaande Catalaanse politici zijn in ballingschap gegaan in België, Schotland of Zwitserland. Zij worden beschuldigd van rebellie, corruptie en subversief gedrag.

‘Vrijheid voor alle politieke gevangenen’, scandeerden de manifestanten. Volgens de politie van Barcelona namen zo’n 315.000 deel aan de optocht. Ze kwamen daarmee op voor de separatistische leiders die na het referendum over onafhankelijkheid gevangen zijn gezet wegens opruiing, corruptie of rebellie, waarop in Spanje dertig jaar celstraf staat.

Europees aanhoudingsbevel

Onder de bannelingen is de vroegere Catalaanse president Carles Puigdemont, die na zijn afzetting naar België uitweek. Hij werd op 25 maart op grond van een Europees aanhoudingsbevel in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein opgepakt. Het Duitse gerecht moet nu beslissen of het de 55-jarige Puigdemont aan Spanje overlevert.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig