Johnson: ‘Chemische oorlogsvoering niet negeren’
Foto: EPA-EFE

Een dag na de bombardementen in Syrië waarschuwt Boris Johnson dat de wereldmachten hun ogen niet zullen sluiten bij het gebruik van chemische wapens.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemt het gebruik van chemische wapens ziek en barbaars.

‘We komen op voor principes en beschaafde waarden’, zo stelt Johnson na de precisiebombardementen op Syrische militaire doelwitten. Dat deed Groot-Brittannië samen met de VS en Frankrijk, tot ongenoegen van Assads bondgenoot Rusland.

‘We zullen de barbarij mogelijk niet beëindigen, maar we vertellen de wereld dat er één type van barbarij is dat verboden is’, zo verantwoordt Johnson de actie.

Als het Syrische regime van president Assad opnieuw chemische wapens inzet, dan zal Groot-Brittannië volgens hem samen met zijn bondgenoten de opties bestuderen. Maar nu is er nog niets gepland. ‘Er ligt momenteel geen voorstel op tafel voor nieuwe aanvallen omdat Assad godzijdank niet zo onbezonnen is geweest om een nieuwe chemische aanval te doen.’

Parlement

De Britse premier Theresa May zal maandag het parlement meer uitleg geven over de luchtaanvallen in Syrië. Sommige partijleiders vinden dat ze het parlement eerst had moeten raadplegen. Labour-leider Jeremy Corbyn noemt de beslissing ‘juridisch twijfelachtig’.

Volgens Johnson heeft de regering geen parlementaire goedkeuring gezocht omdat ze gefocust was op snelheid en efficiëntie. 'Daar zijn veel precedenten van', zegt hij.

De Syrische president Bashar al-Assad noemt de bombardementen op zijn land een daad van agressie. Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad scherp uitgehaald naar de VS en hun bondgenoten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig