Prominente advocaat steekt zichzelf in brand uit protest
Prospect Park. (archieffoto) Foto: Photo News

Een Amerikaanse advocaat die rond holebirechten werkte, heeft zichzelf in New York in brand gestoken. Dat deed hij uit protest tegen ecologische vernieling.

Voorbijgangers vonden de verkoolde overblijfselen van de 60-jarige David Buckel in Brooklyns Prospect Park. Bij zijn lichaam is een zelfmoordbrief gevonden. Daarin zegt Buckel dat hij zichzelf met fossiele brandstoffen in brand heeft gestoken om de schade die mensen aan de aarde berokkenen te symboliseren.

‘De meeste mensen op de planeet ademen lucht die ongezond is door fossiele brandstoffen, en velen sterven te vroeg als gevolg - mijn vroege dood door fossiele brandstoffen is een afspiegeling van wat we onszelf aandoen’, klinkt het.

Wereld verbeteren

De advocaat stuurde de brief naar verschillende media. Hij bespreekt hoe moeilijk het is om de wereld te verbeteren, zelfs voor diegenen die veel moeite doen. Privilege komt voort uit het lijden van anderen, stelt hij. Buckel hoopte dat zijn dood tot meer actie zal leiden.

David Buckel was bekend voor zijn werk rond holebirechten. Hij was de advocaat in de zaak rond Brandon Teena, een transgender die verkracht en later vermoord werd in Nebraska. De film ‘Boy’s don’t cry’ uit 1999 is daarop gebaseerd.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig