Kransje van Belgische kanshebbers in Amstel Gold Race: dit zijn onze sterren
Foto: Photo News

Om 10u30 start in Maastricht de 53e Amstel Gold Race. Met uittredend winnaar Philippe Gilbert en Tim Wellens, woensdag goed voor de zege in de Brabantse Pijl, staan er twee Belgische favorieten aan de start. Maar de (buitenlandse) concurrentie oogt zwaar voor aanvang.

Volg hier LIVE de Amstel Gold Race van start tot finish!

Waar in de Amstel Gold Race in het verleden steevast een nieuw blik renners werd opengetrokken, is sinds verleden jaar - toen het parcours stevig door elkaar werd geschud - ook het gros van de toppers uit de kasseiklassiekers aanwezig aan de start in Maastricht. Zo doen Niki Terpstra, de beste in de Ronde van Vlaanderen, en Peter Sagan, winnaar van Parijs-Roubaix, mee en zijn ook Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Jasper Stuyven paraat.

Aan Belgische zijde staan Philippe Gilbert en Tim Wellens op het hoogste trapje. Gilbert won de Nederlandse klassieker al vier keer en kan naast Jan Raas recordhouder worden met vijf zeges. Wellens van zijn kant demonstreerde woensdag in Brabantse Pijl zijn topvorm met een knappe solo naar de zege. Ook Tiesj Benoot en Dylan Teuns mogen als schaduwfavorieten gecatalogeerd worden.

Toch lijkt de grootste concurrentie, zoals wel vaker in Nederlands-Limburg, uit het buitenland te komen. Mannen als Michal Kwiatkowski, Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe, Wout Poels en Daniel Martin hebben eerder al bewezen uitstekend uit de voeten te kunnen in de Ardennenklassiekers en krijgen in de Gold Race hun eerste kans op winst.

laden.....
Vooral Valverde kende na zijn zware val in de Tour vorig jaar en maandenlange revalidatie een ijzersterk seizoensbegin. Met eindwinst in de Ronde van Valencia, de Ronde van Abu Dhabi en de Ronde van Catalonië lijkt de 37-jarige Murciaan klaar voor zijn eerste zege in Nederlands-Limburg. Zowel in 2013 als in 2015 werd hij tweede, in 2008 was hij de derde man op het podium.

Dit zijn onze sterren voor vandaag:

*****

Alejandro Valverde

****

Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet

***

Michak Kwiatkowski, Michael Matthews, Tim Wellens

**

Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot, Peter Sagan, Dylan Teuns

*

Daryl Impey, Michael Valgren, Nathan Haas, Rui Costa, Vincenzo Nibali