Walvis gestorven na inslikken plastic afval
Foto: IMAGEGLOBE

Een jonge potvis die in februari in Spanje aanspoelde, is waarschijnlijk gestorven omdat hij meer dan 27 kilogram vuilnis niet kon verteren.

De walvis spoelde aan in Cape Palos, een vissersdorp aan de Middellandse Zee. Hij was nog niet helemaal volgroeid, maar voor zijn leeftijd was hij ongewoon mager.

Na onderzoek werd de reden daarvoor duidelijk. De walvis had meer dan 27 kilogram vuilnis - plastic zakken, touwen, netten en zelfs een plastic trommel, in zijn maag en ingewanden. Dat veroorzaakte ernstige ontstekingen.

Dat verklaart meteen ook waarom de potvis zo weinig woog. ‘Wanneer zeedieren per ongeluk zo veel plastic eten, hoopt het vuilnis op en dan ontstaat er een vals gevoel van verzadiging. Dan gaan ze minder voedsel opnemen, waardoor ze niet alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Op termijn verliezen ze gewicht en worden ze zwakker, waardoor ze minder goed kunnen overleven’, legt Greenpeace Spanje uit.

Potvissen zwemmen vaak aan de oppervlakte waardoor ze drijvend vuilnis gemakkelijk als voedsel aanzien.

‘Plastic in de zeeën en oceanen zijn een van de grootste bedreigingen voor dieren in de wereld’, zegt de directeur leefmilieu van de regio.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig