‘Nederlandse zanger Dotan gebruikt nepfans voor populariteit’

De Nederlandse zanger Dotan heeft zijn populariteit de voorbije jaren een boost gegeven door zichzelf via ongeveer 140 nepprofielen de hemel in te prijzen. Dat schrijft De Volkskrant na een uitgebreid onderzoek, waarin onder meer de gewezen manager van de zanger toegeeft de boel vervalst te hebben in opdracht van Dotan. De zanger zegt er zelf niets van te weten.

‘Nederlandse zanger Dotan gebruikt nepfans voor populariteit’
Dotan op Pukkelpop 2016. Foto: DBA

Toen we Dotan op Pukkelpop 2016 een handtekening zagen uitdelen aan een mama wier dochter grote fan is maar niet op het festival mocht zijn, paste dat perfect in het beeld dat de ronde deed van de Nederlandse zanger. Ook op sociale media toonde hij zich een popster die heel dicht bij zijn fans stond en veel voor hen deed.

Maar dat positieve beeld klopt niet helemaal, concludeert De Volkskrant uit een uitgebreid onderzoek. Zo charmeerde Dotan in 2015 iedereen door een ernstig zieke fan, Aron Leegwater, een hart onder de riem te steken. De fan deelde het verhaal op sociale media, de kranten staan er vol van en de populariteit van Dotan schiet de hoogte in. Opgezet spel, schrijft de Nederlandse krant, want de ontmoeting tussen de twee heeft nooit plaatsgevonden. Aron Leegwater bestaat zelfs helemaal niet.

Nog een voorbeeld: het verhaal van de fan die naast Dotan op het vliegtuig zat en hem niet herkende. Heerlijk verhaaltje, maar ook hier niet echt gebeurd.

Manager

Het zijn voorbeelden van posts en verhalen die de wereld ingestuurd worden via fictieve accounts in opdracht van de zanger, vertelt de gewezen manager van Dotan aan De Volkskrant. ‘Ik heb 45 nepaccounts aangemaakt’, vertelt Marlous Hoogendoorn. ‘In opdracht van hem. Wanneer hij zichzelf op de radio had gehoord, nam hij contact met me op om even wat moeite te gaan doen op sociale media.’ Ze staaft die beweringen door haar mailverkeer te delen met de Nederlandse krant, maar zegt zelf geen verhalen online verzonnen te hebben.

De nepfans, allemaal fictieve accounts, vielen ook andere artiesten aan en deden hun best om muziekverkiezingen te beïnvloeden.

‘Misselijk’

Dotan zelf ontkent alles. ‘Ik ben geschrokken’, zegt hij. ‘Ik wil hier op geen enkele manier mee geassocieerd worden. Ik ben bereid om mijn profielen op te schonen zodat er duidelijkheid komt. Ook als dat betekent dat ik geen sociale media meer heb of met één volger moet beginnen. Dat is dan maar zo. Ik wil gewoon niet dat dit te vinden is op mijn pagina’s. Ik wil dat dit verdwijnt. Ik word er misselijk van als ik dit zie.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig