Naomi Campbell in tranen: 'God zegene Winnie Mandela’
Naomi Campbell. Foto: AP

In Johannesburg hebben 40.000 Zuid-Afrikanen afscheid genomen van Winnie Madikizela-Mandela. Ook onder andere Jesse Jackson en Naomi Campbell waren naar het land afgezakt om Mandela, één van de belangrijkste figuren van de anti-apartheidsbeweging en ex-vrouw van Nelson Mandela, te eren.

De staatsbegrafenis van Winnie Mandela, die vorige week overleed op 81-jarige leeftijd, lokte 40.000 mensen uit alle politieke hoeken naar Johannesburg. De plechtigheid vond plaats in Mandela’s geboorteplaats Soweto, de voorstad van de hoofdstad die het centrum vormde van de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika.

‘Bij haar dood toont Winnie dat de vele politieke en raciale verschillen en de vele meningsverschillen verbleken bij ons gedeeld verlangen om haar voorbeeld te volgen en een rechtvaardige, eerlijke en zorgende samenleving uit te bouwen’, speechte Zuid-Afrikaans president Cyril Ramaphosa.

Naast de huidige president waren ook zijn voorganger Jacob Zuma en andere ex-presidenten Thabo Mbeki en Kgalema Motlanthe aanwezig op het afscheid van Winnie Mandela, die ook de 'Moeder van de Natie' werd genoemd. Ook veel hoogwaardigheidsbekleders uit andere Afrikaanse landen kwamen hun laatste eer betuigen, net als bekendheden als de Amerikaanse mensenrechtenactivist Jesse Jackson en het Britse topmodel Naomi Campbell.

Campbell, een persoonlijke kennis van het voormalige echtpaar Mandela, sprak zelfs zelf de menigte toe. Op het einde van haar speech kon Campbell haar tranen niet meer bedwingen: ‘Laat de vrijheid zegevieren. God zegene Winnie Mandela.’