Rusland: ‘VS en bondgenoten zijn net neokoloniale hooligans’
Vasily Nebenzya. Foto: REUTERS

Na de militaire aanval van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië in Syrië heeft Rusland in de VN-Veiligheidsraad scherp uitgehaald naar de VS en hun bondgenoten. VS-ambassadeur Nikki Haley reageerde dat haar land bij een nieuwe chemische aanval opnieuw zal reageren.

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasily Nebenzya, noemde de aanval tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad waartoe Rusland had opgeroepen een agressieve daad van Amerika en zijn bondgenoten. De VS maakten een al rampzalige humanitaire toestand in Syrië nog erger, zei Nebenzya. De escalatie waarop Washington aanstuurt, destabiliseert het hele Midden-Oosten.

De VS en hun bondgenoten negeren het internationale recht, aldus de ambassadeur, die sprak van een neokoloniaal optreden dat lijkt op het gedrag van ‘hooligans’. De Veiligheidsraad werd volgens Nebenzya bovendien volledig genegeerd en zijn autoriteit ondermijnd.

Nebenzya zei bovendien dat er geen enkel bewijs van de inzet van chemische wapens in Douma was en vroeg zich af of de VS een ooit welvarend land naar het stenen tijdperk wilden terugbombarderen.

Haley: ‘VS zijn gevechtsklaar’

De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties (VN), Nikki Haley, verklaarde op haar beurt dat de Verenigde Staten ‘locked and loaded’ of gevechtsklaar zijn, als het Syrische regime het giftige gas opnieuw gebruikt.

Op de kritiek van Rusland dat de Veiligheidsraad werd gepasseerd, reageerde Haley dat die raad er niet in geslaagd is om zij die chemische wapens gebruiken ter verantwoording te roepen. Dat was volgens de VN-ambassadrice dan vooral de schuld van Rusland,dat zes keer zijn veto uitsprak tegen resoluties die het gebruik van chemische wapens aankaartten. Dat gaf volgens Haley groen licht aan Syrië om zijn wapenprogramma verder te zetten en te gebruiken tegen burgers.

De luchtaanvallen die de VS samen met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk uitvoerden, waren gerechtvaardigd als vergelding voor het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime, herhaalde Haley nog.

In een nieuwe resolutie vragen Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië een nieuw onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië. Ze vragen ook een duurzaam staakt-het-vuren en onbeperkt humanitaire hulp. De onderhandelingen over de nieuwe resolutie zouden morgen beginnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig