De bombardementen van de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op Syrië lokken heel wat reacties uit. De Amerikaanse president noemt de missie op Twitter 'een perfect uitgevoerde aanval'.

'Missie vervuld', zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump zaterdagmiddag (Belgische tijd) getwitterd na aanvallen van zijn land, Frankrjk en Groot-Brittannië tegen Syrië als vergelding voor een veronderstelde gifgasaanval.

'Een perfect uitgevoerde aanval gisteravond (Amerikaanse tijd, red.). Dank u Frankrijk en Groot-Brittannië voor hun wijsheid en de kracht van hun fijn leger. Het had geen beter resutaat kunnen hebben. Missie Vervuld!', luidde de presidentiële tweet.

Eerder reageerden ook Frankrijk en Groot-Brittannië al op de operatie. De Britse eerste minister Theresa May heeft de Britse deelname verdedigd. Ze zei dat 'er geen alternatief was voor het gebruik van geweld' om te verhinderen dat het Syrische regime nog chemische wapens zou inzetten.

May beschuldigt Damascus ervan dat het zijn toevlucht zocht tot chemische wapens 'tegen zijn eigen volk, op de meest gruwelijke en afschuwelijke (manier) die mogelijk is'. De militaire interventie dient dus om 'onschuldige mensen in Syrië te beschermen' en om 'de uitholling van internationale normen' te verhinderen, die chemische wapens verbieden.

'Wij kunnen niet dulden dat het gebruik van chemische wapens normaal wordt: binnen Syrië, op straten in Groot-Brittannië en eender waar in onze wereld', zei May, ook doelend op de vergiftiging van de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in het Britse Salisbury.

Andere reacties

De actie van de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kan op veel bijval rekenen in de westerse wereld. In ons land hebben premier Charles Michel (MR) en minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR) gereageerd op de nachtelijke operatie van de drie grootmachten. ‘Ik begrijp dat onze partners moesten antwoorden met een Syrisch bombardement’, laat Reynders weten. ‘Nu is het belangrijk om mechanismes te installeren om dit in de toekomst te vermijden. En om de dialoog te heropstarten.’

‘We tonen begrip voor de actie’, zegt ook Michel. ‘De focus moet nu liggen op politieke onderhandelingen.’

Europees president Donald Tusk drukt zich iets feller uit op Twitter. ‘Het Syrische regime, net als Rusland en Iran, kunnen niet doorgaan met deze menselijke tragedie.’ Tusk voegt eraan toe dat de EU ‘samen met onze bondgenoten aan de kant van de rechtvaardigheid’ staat.

Ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel steunt de operatie. 'Wij steunen het feit dat onze Amerikaanse, Britse en Franse bondgenten (...) hun verantwoordelijkheid als permanente leden van de VN-Veiligheidsraad hebben opgenomen', aldus Merkel in een communiqué. De militaire actie was 'nodig en aangemeten om de werkzaamheid van het verbod op scheikundige wapens te vrijwaren en het Syrische regime te waarschuwen voor nieuwe inbreuken'.

Justin Trudeau, de premier van Canada, veroordeelt net als Tusk en Merkel het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime. ‘Canada steunt de beslissing van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk om actie te ondernemen.’

Israël, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, noemt de aanval een ‘belangrijk signaal’ voor Iran, Syrië en de Libanese Hezbollah. ‘Het gebruik van chemische wapens is een stap te ver en dat kunnen we niet langer tolereren’, aldus Yoav Gallant, een kabinetsmedewerker van premier Netanyahu.

Ook Turkije verwelkomt de aanval op Syrië. ‘We zien de operatie als.. een gepast antwoord’, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een reactie.

‘Flagrante schending recht’

Het Syrische regime in Damascus heeft intussen de aanval bestempeld als ‘een flagrante schending van het internationaal recht’.

Ook Rusland is boos. ‘We hebben gewaarschuwd dat zulke acties niet zonder gevolgen zullen blijven. Alle verantwoordelijkheid ervoor rust op Washington, Londen en Parijs’, zegt de Russische ambassadeur Anatoly Antonov. Rusland heeft wel de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeengeroepen na de westerse aanvallen op Syrië. De VN-Raad moet het hebben over de 'agressieve acties van de VS en hun bondgenoten', aldus de Russische president Vladimir Poetin.

Poetin zei dat de 'in mise-en-scène gezette' aanval met chemische wapens van vorige zaterdag in de Syrische stad Douma voor de westerse landen een 'voorwendsel' was voor een aanval op Syrië. De huidige 'escalatie heeft een destructieve impact op het hele systeem van internationale betrekkingen'.

Iran veroordeelt de geallieerde aanval. De Iraanse ayatollah Khamenei laat aan de Iraanse televisie weten dat de bombardementen ‘een misdaad’ zijn en ‘dat de VS en hun bondgenoten niets zullen verwezenlijken met deze misdaad’. ‘De Verenigde Staten en hun bondgenoten zullen de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van dit regionele en transregionale avontuur moeten dragen’, voegt het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken toe.