De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een speech in Washington bevestigd dat de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië een vergeldingsactie hebben uitgevoerd na de inzet van chemische wapens door de Syrische regering van Bashar al-Assad tegen haar eigen bevolking een week geleden.

‘Het inzetten van chemische wapens, dat zijn niet de daden van een mens. Het zijn de misdaden van een monster’, zei Trump tijdens de toespraak, die werd uitgezonden op televisie. ‘We zijn erop voorbereid om hiermee door te gaan, tot de Syrische regering stopt met de inzet van verboden chemische wapens.’

Trump richtte zich tijdens zijn toespraak ook tot Rusland en Iran, beiden bondgenoten van Syrië. ‘Wat voor soort natie wil betrokken zijn bij de massamoord op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen?’, vroeg hij hen.

Geen regime-change

Naast Trump heeft ook de Britse premier Theresa May de aanval bevestigd. ‘Ik heb Britse troepen de toestemming gegeven om gecoördineerde en gerichte aanvallen uit te voeren, om zo de capaciteit van het Syrische regime om chemische wapens in te zetten, te ontwrichten’, meldt Downing Street in een communiqué. 'Er was geen andere optie meer dan het gebruik van geweld.'

Ze bendadrukte dat de aanval 'beperkt en gericht' was en dat het geenszins de bedoeling was om het Syrische regime ten val te brengen. Maar ze vond dat de aanval nodig was omdat te vermijden dat president Assad en anderen nog chemische wapens zouden gebruiken. May zei dat Groot-Brittannië en zijn bondgenoten alle diplomatieke middelen hebben aangewend om te proberen een einde te maken aan het gebruik van chemische wapens, maar dat ze herhaaldelijk zijn terechtgewezen. De Britse premier refereerde naar het Russische veto in de VN-Veiligheidsraad tegen een onafhankelijk onderzoek naar de aanval in Douma.

May zei dat het voor haar als premier niet gemakkelijk was geweest om de beslissing te nemen. 'Ik heb in het belang van ons land gehandeld. Wij kunnen niet toelaten dat het gebruik van chemische wapens normaal wordt in Syrië, noch in de staten van het Verenigd Koninkrijk, noch elders in de wereld.'

Volgens het Britse ministerie van Defensie hebben vier Royal Force Tornado jets aan de aanval meegewerkt. Hij was, aldus het ministerie, zeer nauwkeurig voorbereid en uitgevoerd met precisiewapens.

Banaliseren

Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdagnacht de militaire operatie bevestigd.  'We kunnen niet toelaten dat het gebruik van chemische wapens gebanaliseerd wordt. De bombardementen concentreren zich op de capaciteit van het Syrische regime om chemische wapens te produceren en in te zetten', meldde hij. Volgens de Franse minister van Defensie, Florence Parly, zijn er ook kruisraketten afgevuurd.

Macron verspreidde via Twitter beelden van Franse gevechtsvliegtuigen die opgestegen zijn om 'te interveniëren tegen het clandestiene chemische arsenaal van het Syrische regime'.

De Franse minister van Defensie, Parly, bevestigde dat Rusland op voorhand was gewaarschuwd over de aanvallen. Net als de Britse premier Theresa May benadrukte zij dat de bondgenoten van de Amerikanen niet uit waren op een confrontatie en dat ze daarom de Russen op voorhand op de hoogte hebben gebracht.