De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een militaire aanval tegen Syrië uitgevoerd. Rusland roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeen. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt.

Bij de gecoördineerde aanval hebben de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittanië meer dan honderd raketten, waaronder 58 Tomahawk-raketten, afgevuurd op verschillende doelwitten in Syrië. De drie grootmachten viseerden verschillende gebouwen die dienen voor de ontwikkeling of opslag van chemische wapens.

De raketten, die vanaf 04.00 uur lokale tijd in Syrië afgevuurd werden, werden zowel vanaf vliegtuigen als vanop schepen gelanceerd. Officiële bronnen hebben het over drie concrete doelwitten: een wetenschappelijk onderzoekscentrum in het centrum van de stad Damascus, een opslagplaats van chemische wapens in het westen van de stad Homs en nog een andere opslagplaats en nabijgelegen commandopost. 

Een militaire bron in Syrië meldt dat er zes soldaten gewond raakten. Volgens het door het Syrische regime gecontroleerde persagentschap Sana raakten bij de aanval ook drie burgers gewond. De aanvallen nabij Barzeh, ten noordoosten van Damascus, veroorzaakten volgens Sana alleen materiële schade.

Eenmalige actie

Het Pentagon meldt dat het gaat om een eenmalige actie, bedoeld om de Syrische infrastructuur om chemische wapens te produceren te vernietigen. Er zouden na dit bombardement geen andere aanvallen gepland zijn. 'This is a one time shot', verklaarde James Mattis. 

Toch maakte Donald Trump in zijn speech duidelijk dat de Verenigde Staten zullen toeslaan als er opnieuw chemische wapens gebruikt worden door het regime van Bashar al-Assad. 'We zijn bereid om ons antwoord vol te houden, tot het Syrische regime stopt met het gebruikt van chemische wapens', aldus Trump. 

 

 

'Amerikaanse agressie'

De Syrische staatstelevisie spreekt intussen van ‘Amerikaanse agressie in Syrië, die wordt uitgevoerd in samenwerking met Frankrijk en Groot-Brittannië’. Ze meldt ook dat het Syrische luchtafweer erin geslaagd is dertien Amerikaanse raketten neer te halen voor die hun doel bereikten.

Rusland reageert boos in de media, maar het lijkt er niet op dat Poetin onmiddellijk en zwaar zal terugslaan. Rusland heeft wel de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeengeroepen na de westerse aanvallen op Syrië. De VN-Raad moet het hebben over de "agressieve acties van de VS en hun bondgenoten", aldus de Russische president Vladimir Poetin.

Poetin zei dat de 'in mise-en-scène gezette' aanval met chemische wapens van vorige zaterdag in de Syrische stad Douma voor de westerse landen een 'voorwendsel' was voor een aanval op Syrië. De huidige 'escalatie heeft een destructieve impact op het hele systeem van internationale betrekkingen'.

Poetin veroordeelt de aanvallen door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk dan ook 'met de grootste kracht'. Het Kremlin stipt ook aan dat Rusland de 'legitieme' Syrische regering helpt 'in het bekampen van terrorisme'.

De bombardementen volgen nadat vorige week zaterdag bekend raakte dat er tientallen burgers om het leven waren gekomen in het Syrische stadje Douma. Volgens het Westen gebruikten de troepen van president Bashar al-Assad bij de aanval chemische wapens. Woensdag tweette president Trump vervolgens dat hij bereid was kruisraketten in te zetten tegen 'Gas Killing Animal' Assad. 

Na de tweet van Trump volgden enkele dagen van koortsachtig diplomatiek overleg in de VN-Veiligheidsraad. Vrijdagavond nog werd hierover voor de vierde maal deze week gesproken. VN-secretaris-generaal António Guterres riep tijdens de vergadering alle betrokken landen op geen geweld te gebruiken. ‘De Syrische bevolking lijdt al acht jaren lang. Ik val in herhaling, maar er is geen militaire oplossing voor dit conflict’, zei hij.

Terreur

De Syrische ambassadeur bij de VN liet in diezelfde vergadering verstaan dat elke aanval gevolgen zal hebben. ‘Mocht er een aanval komen van het Westen, dan hebben wij geen andere keuze dan onszelf te verdedigen’, zei Bashar al-Jaafari.

Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syrië, zei tijdens de vergadering dan weer dat de Amerikanen niets anders willen dan het doelbewust ontketenen van terreur. ‘Het Westen is alleen maar geïnteresseerd in het omverwerpen van de Syrische regering’, concludeerde de Russische VN-ambassadeur Vasilly Nebenzja.

Tijdens een eerder overleg in de VN-Veiligheidsraad, afgelopen donderdag, had Rusland de Verenigde Staten nog opgeroepen geen geweld te gebruiken tegen Syrië.

‘De situatie is erg gevaarlijk, ook omdat er momenteel al Russische troepen in Syrië zijn', zei Vasilly Nebenzja, de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties. 'Indien we er niet in slagen de situatie te ontmijnen, kan dat zelfs leiden tot een oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten.'