Dode en meer dan 900 gewonden bij nieuwe protesten aan grens Israël
Foto: AP

Bij het massaal protest van vrijdag aan de grens tussen Israël en Gaza is een 28-jarige Palestijn om het leven gekomen. Er raakten ook meer dan negenhonderd mensen gewond, de meesten met ademhalingsproblemen door traangas.

Een 28-jarige Palestijn overleed aan een schotwonde in de buik, meldt het ministerie van Gezondheid in Gaza. Eerder op de dag was al een demonstrant bezweken aan verwondingen die hij bij vroegere protestacties had opgelopen. Dat brengt het totale aantal slachtoffers sinds eind maart, het begin van de massale protesten langs de grens tussen Israël en de Gazastrook, op 35.

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid werd vrijdag ook nog een tent van een medische hulppost geraakt door een traangasgranaat, waardoor tien verplegers ademhalingsproblemen kregen.

Rond de tienduizend Palestijnen namen vrijdag op vijf plaatsen langs het grenshek tussen Israël en de Gazastrook deel aan de demonstraties. Ze zwaaiden met Palestijnse vlaggen, verbrandden Israëlische vlaggen en staken autobanden in brand. Er werden enkele pogingen ondernomen om de hindernissen voor de eigenlijke grensmuur te beschadigen of te doorbreken en er werd met brandende voorwerpen gegooid.

‘Bende relschoppers’

Het Israëlische leger antwoordde daarop door traangasgranaten over het grenshek te vuren, tot wel driehonderd meter ver in Palestijns grondgebied. Er werd ook met scherp geschoten.

‘Er wordt alles aan gedaan om het aantal slachtoffers zo laag mogelijk te houden, maar we kunnen een bende relschoppers niet toelaten Israël binnen te dringen’, zegt de Israëlische militaire woordvoerder Jonathan Conricus.

Volgens het leger hebben de Israëlische soldaten het bevel gekregen om enkel op de benen van Palestijnen te schieten als ze de grenszone schade toebrengen, of wanneer eigen soldaten in gevaar zijn. Israël heeft de bevolking van de Gazastrook bovendien steeds weer gewaarschuwd om weg te blijven uit de grenszone, klinkt het.

Israëlische feestdag

Een hoge Israëlische officier zei vrijdag dat de meeste gedode Palestijnen terroristen waren. Ook de vorige week gedode fotojournalist Jassir Murtaja stond volgens Israël op de loonlijst van Hamas. Die bewering wordt langs Palestijnse kant krachtig van de hand gewezen. De dood van de journalist heeft wereldwijd voor veel verontwaardiging gezorgd.

Aanleiding voor de ‘Grote Marsen van de Terugkeer’, zoals de wekelijkse protesten worden genoemd, zijn de vieringen rond de 70ste verjaardag van de stichting van de staat Israël. De Palestijnen noemen die Israëlische feestdag een ramp, omdat in 1948 honderdduizenden Palestijnen moesten vluchten of werden verdreven.