Rechtbank te klein voor vakbondsmensen die collega’s steunen
Foto: Wim Hendrix

In het Vlinderpaleis in Antwerpen zijn massaal veel vakbondsmensen opgedaagd voor een zitting. Ze betuigen hun steun aan twee collega’s die voor de rechter moesten verschijnen. De rechtbank moest naar een grotere zaal uitwijken om alle sympathisanten binnen te kunnen laten.

De beklaagden hadden een filterblokkade opgezet tijdens de vakbondsactie van het ABVV op 24 juni 2016. In Antwerpen werden daarbij een aantal toegangswegen tot de haven geblokkeerd, al waren er afspraken voor het veiligheidspersoneel voor gevaarlijke chemiebedrijven gemaakt. Volgens de vakbond verliep alles zonder incidenten.

Rechtbank te klein voor vakbondsmensen die collega’s steunen
De twee beklaagden. Rechts: Bruno Verlaeckt. Foto: Vdaa

De Antwerpse politie arresteerde wel twee organisatoren: een afgevaardigde van een chemiebedrijf en Bruno Verlaeckt, de voorzitter van ABVV-Antwerpen. Vandaag leidde de rechtbank de zaak in en bepaalde ze de openingsdatum, 15 juni. De vakbond is verontwaardigd over de vervolging: ‘Het recht om te betogen, ook op de openbare weg, is een fundamenteel mensenrecht en verdient een absolute bescherming.’

De vakbondsmensen woonden de zitting bij als steun, in hun rode tenue. Al snel bleek dat de gereserveerde zaal te klein was en een grotere moest worden gezocht. Zelfs die bleek te klein voor alle sympathisanten. Na de zitting verzamelden de aanwezige sympathisanten nog even voor de draaideur van het Vlinderpaleis. ‘We zullen blijven vechten’, klonk het.

Video: Vdaa

Rechtbank te klein voor vakbondsmensen die collega’s steunen
Na de zitting verzamelden de vakbondsmensen nog even aan de trappen van het gerechtsgebouw. Foto: Wim Hendrix

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in