Ex-FBI-baas: ‘Trump is onverbeterlijke leugenaar met maffioos gedrag’
De ex-politiebaas zegt in zijn boek dat Trump geobsedeerd is door pikante bijzonderheden over zichzelf. Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump is ‘een onverbeterlijke leugenaar, die zijn entourage aan een loyaliteitscode onderwerpt zoals een maffiabaas dat doet’. Dat schrijft ex-FBI-baas James Comey in zijn memoires.

Donderdag lekten in Amerikaanse media enkele passages uit van Comey's boek, dat pas op 17 april officieel verschijnt. The Washington Post kon de 304 pagina's inkijken en publiceert enkele opmerkelijke passages. De ex-politiebaas schrijft onder meer dat Trump geobsedeerd is door pikante bijzonderheden over zichzelf. Volgens Comey vroeg de president hem onder meer om een onderzoek te voeren naar de beweringen dat hij tijdens een bezoek aan Rusland in 2013, volgens een onbevestigd rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten, toekeek wanneer twee prostituees plasseks hadden.

De ‘zaak’ was het werk van een ex-lid van de Britse inlichtingendienst, die ingehuurd was door een politieke concurrent voor de Republikeinse presidentskandidatuur. De Amerikaanse inlichtingenwereld had de informatie eerst als geloofwaardig beschouwd, maar later werd ze volledig in twijfel getrokken.

Ex-FBI-baas: ‘Trump is onverbeterlijke leugenaar met maffioos gedrag’
Comey trekt een vergelijking met de maffia. Foto: AP

Tijdens een gesprek in de Trump Tower in januari 2017 vroeg Trump volgens de toenmalige FBI-baas om de beweringen de kop in te drukken. Ze konden hem zeer slecht uitkomen ‘als er één kans op honderd zou bestaan dat zijn vrouw, Melania, ze serieus zou nemen’, zegt Comey. Trump gaf volgens hem verschillende verklaringen waarom de beweringen niet waar konden zijn: 'Ik heb smetvrees. Geen sprake van dat ik urinerende mensen in mijn nabijheid zou toelaten.'

Maffiavergelijking

Het gesprek met de president ‘deed me terugdenken aan het begin van mijn carrière, toen ik als procureur optrad tegen de onderwereld’. De ex-politiebaas trekt vervolgens een vergelijking met de maffia. ‘De stille cirkel die ja knikt. De baas die beslist over alles. De eed van trouw. De visie op de wereld dat iedereen tegen ons is. De algemeen verbreide leugen, groot of klein, ten dienste van een soort loyaliteitscode, die de organisatie plaatst boven moraliteit en waarheid.’

De memoires van Comey, die de titel ‘A higher loyalty: truth, lies, and leadership’ kreeg, gaan over zijn twintig jaar als procureur in New York, zijn termijn als viceminister van Justitie tijdens het presidentschap van George W. Bush, en zijn jaren als FBI-baas van 2013 tot 2017.

Tijdens een buitengewone zitting van de Senaat onthulde James Comey al hoe het Witte Huis hem onder druk zette, hoe de president ‘loyaliteit’ eiste, en hoe hem gevraagd werd om een onderzoek naar generaal Michael Flynn stop te zetten, de voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig