Pieter Devos neemt droomstart in Parijs, Olivier Philippaerts vloekt
Foto: GEERT TRESIGNIE

Met een zesde plaats in de eerste proef van de finale van de Wereldbeker jumping in Parijs heeft Belgisch indoorkampioen Pieter Devos donderdag een start genomen zoals hij die voor ogen had. De Amerikaanse Beezie Madden won dit jachtparcours.

Olivier Philippaerts moest met H&M Legend of Love als vijfde van start gaan in de openingsproef van de WB-finale en ging al bij de eerste hindernis in de fout. Daarna lukte het duo alle overige sprongen, Philippaerts kwam zo uit op een 13e plaats in de einduitslag.

Pieter Devos bleef met het 14-jarig Belgisch Warmbloed Paard (BWP) Espoir wel foutloos over het ganse jachtparcours, lukte als eerste een chrono onder de 65 seconden en nam zo voorlopig de leiding. Maar na hem zouden nog vijf combinaties sneller finishen. De Amerikaanse Beezie Madden was met Breitling LS de allersnelste, want hun chrono van 61.89 bleek liefst 72 honderdsten sneller dan die van de Duitser Daniel Deusser, die uitkomt voor de Belgische stal Stephex Stables, en Cornet d’Amour.

Opmerkelijke vaststelling: Beezie Madden won in 2013 in Göteborg al de WB-finale, Daniel Deusser een jaar later in Lyon. In 2013 won Beezie Madden ook het jachtparcours.

"Perfecte start"

"Ik vertrok met twijfels omdat de eerste proef van een kampioenschap bij Espoir nooit de beste is", analyseerde Pieter Devos zijn jachtparcours. "Ik heb geen enkel risico genomen, ook al was de verleiding heel groot om na hindernis één een kortere weg te nemen naar hindernis twee en op die manier tijd te winnen. Maar daardoor zou ik Espoir mogelijk uit zijn normale doen brengen en dat heb ik absoluut willen vermijden".

"Ik had als doel een vijfde of zesde plaats en dat is dus prima gelukt", vervolgde Devos. "Dit geeft mij een topgevoel voor de volgende dagen. Niet alleen door het resultaat, maar ook de manier waarop Espoir heeft gesprongen. Zonder twijfel is hij al het beste paard dat ik in mijn carrière onder het zadel heb gehad".

Olivier Philippaerts vloekt

Olivier Philippaerts kwam in het Accor Hotels Arena van Parijs vloekend de piste uit, omdat hij tijdens de openingsproef van de WB-finale met H&M Legend of Love al op de eerste hindernis in de fout was gegaan. 

"Ik weet dat Legend het altijd moeilijk heeft bij de eerste hindernis, maar ik heb mij daardoor geenszins laten beïnvloeden", reageerde hij na afloop. "En toch stootte zij op die eerste steilsprong opnieuw een balk af. Verder sprong zij haast perfect. Dit is echt stom! Deze vier strafpunten komen ons duur te staan, want zo vallen wij uit de verhoopte top 10."