Zware loting voor Red Wolves in kwalificaties voor EK handbal
Foto: BELGA_HANDOUT

De Red Wolves nemen het in groep 2 op tegen Kroatië, Servië en Zwitserland in de kwalificaties voor het EK handbal dat in 2020 in Noorwegen, Oostenrijk en Zweden zal doorgaan. Dat bleek donderdag na de loting in het Noorse Trondheim.

Kroatië is het nummer 3 van de wereld, Servië staat op de 16e plaats op de wereldranglijst en Zwitserland is terug te vinden op de 24e plaats. België is 30e op de ranking.

“Dit is een zware loting”, weet Piet Moons, voorzitter van de Koninklijke Belgische Hockey Bond (KBHB). “We nemen het op tegen twee landen uit de Balkan. In Kroatië en Servië liggen de roots van de handbalsport. Het wordt bijzonder moeilijk om als eerste of tweede in onze groep te eindigen. Maar in sport weet je nooit. Denk maar aan de dubbele ontmoeting met Frankrijk. Thuis verloren we nipt en in Frankrijk hielden we lang gelijke tred. We moeten bekijken hoe de wedstrijden elkaar opvolgen en hoe de conditie van de spelers zal zijn. Zwitserland is te bespelen, maar we mogen hen zeker niet onderschatten. Toch moeten we ambitieus zijn en vol voor die derde plaats gaan.”

De eerste twee van elk van de acht groepen plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Na afloop van de groepswedstrijden wordt er een rangschikking gemaakt van de ploegen die op de derde plaats zijn geëindigd. Deze rangschikking is gebaseerd op de resultaten van de vier wedstrijden tegen de eerste en tweede van de groep. De resultaten tegen de vierde en laatste van de groep worden niet weerhouden. De beste vier landen van deze ranking plaatsen zich eveneens rechtstreeks voor het EK.

De groepswedstrijden worden afgewerkt in drie periodes: 24-28 oktober 2018, 10-14 april 2019 en 12-16 juni 2019.

Voor het eerst in de geschiedenis van het EK worden er 24 teams toegelaten tot het eindtornooi, dat van 10 tot en met 26 januari 2020 georganiseerd wordt. Een andere primeur is dat het EK in drie landen doorgaat: Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. Die drie hebben net als regerend Europees kampioen Spanje al hun ticket beet voor de eindronde.