Vlaamse student met de dood bedreigd na kritisch artikel in holebimagazine
Foto: EPA

De Vlaamse student Politieke Wetenschappen Rémy Bonny werd met de dood bedreigd, nadat hij voor het holebimagazine ZiZo een artikel over de rechten van transgenders in Armenië schreef. Daarin noemde Bonny het land door en door homo- en transfoob.

‘Waarom ga je niet naar Saoedi-Arabië om homo’s te verdedigen. Ben je bang dat je hoofd afgehakt wordt? Wees maar niet te blij, in België ben je ook niet veilig. Ik heb mijn Armeense vrienden in België gevraagd om naar je uit te kijken.’ Die boodschap kreeg Rémy Bonny, die zich als masterstudent politieke wetenschappen specialiseert in homorechten in voormalig communistische landen, op Instagram.

Bonny werd naar eigen zeggen al eerder bedreigd naar aanleiding van zijn onderzoek. Hij stapte nu echter voor het eerst naar de politie. ‘Aangezien ik nu een Belgische link vermoed’, verklaarde Bonny aan De Morgen. De Instagram-gebruiker die het bericht stuurde, had hem eerder namelijk ook al homofobe opmerkingen in het Nederlands gestuurd. De politie neemt de zaak ernstig.

Vlaamse student met de dood bedreigd na kritisch artikel in holebimagazine
Foto: Rémy Bonny

Bonny kreeg het bericht nadat hij in een artikel voor het holebimagazine ZiZo een artikel schreef over de gebrekkige holebi- en transrechten in Armenië. Hij wees daarbij op de grote invloed van de apostolische Armeense kerk in het land.

De student maakt zich echter niet al te veel zorgen: 'Het was wel even schrikken toen ik het las. Dit is natuurlijk niet fijn om te krijgen, maar het zet mij zo mogelijk nog meer aan om door te gaan.'