Van Hool investeert 38 miljoen in Amerikaanse fabriek
Foto: Van Hool

De Antwerpse busbouwer Van Hool investeert 38,2 miljoen euro in zijn nieuwe busfabriek in de Amerikaanse staat Tennessee. De vestiging moet begin 2020 operationeel zijn en zal 600 medewerkers tewerkstellen.

Van Hool opent een fabriek in de Verenigde Staten om de Amerikaanse markt goed te kunnen bedienen. Lokale wetgeving verplicht openbare besturen er namelijk om voertuigen te kopen die volledig in eigen land worden gebouwd. De busbouwer heeft nu al vestigingen in Koningshooikt (Antwerpen) en in Macedonië

De fabriek komt in Morristown, in het noordoosten van Tennessee. De bouw start op het einde van de zomer en de fabriek zou operationeel moeten zijn in het eerste kwartaal van 2020. Van Hool wil er met 600 werknemers jaarlijks zo’n 400 bussen bouwen voor de hele Noord-Amerikaanse markt.

De vakbond ACV was eerder dit jaar nog ongerust over de impact van de Amerikaanse fabriek op de werkgelegenheid in België, hoewel de directie had verklaard dat die miniem zou zijn. Van Hool wijst zelfs op nieuwe mogelijkheden voor het personeel in Koningshooikt.

Ingenieurs van het Belgische studiebureau van de busbouwer zullen de Amerikaanse bussen ontwerpen. Daarnaast zullen nieuwe Amerikaanse medewerkers in 2019 in Koningshooikt en Macedonië worden opgeleid.