Catalaanse ex-ministers in België verschijnen volgende week voor raadkamer
Lluis Puig, Antoni Comin en Meritxell Serret nadat ze vorige week donderdag werden verhoord Foto: BELGA

De Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comin en Lluis Puig, die in België verblijven, moeten op 18 april voor de Brusselse raadkamer verschijnen.

De raadkamer zal zich buigen over het Europese aanhoudingsbevel dat tegen hen is uitgevaardigd door de Spaanse justitie. De zitting vindt plaats achter gesloten deuren. De drie ministers werden vorige week nog verhoord door een onderzoeksrechter, die besliste hen vrij te laten onder voorwaarden.

De drie ministers worden samen met Carles Puigdemont en Clara Ponsatí i Obiols in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van dertig jaar.

De Spaanse rechter had tegen hen een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd, nadat de vijf in Madrid niet voor de rechter waren verschenen. Die EAB’s werden op 5 december ingetrokken, maar op 23 maart vaardigde een Spaanse onderzoeksrechter dan nieuwe EAB’s uit.

Vorige week donderdag boden de drie Catalaanse politici zich dan aan bij de federale gerechtelijke politie in Brussel, waar ze gerarresteerd werden. Nadat de Brusselse onderzoeksrechter de drie betrokkenen had gehoord en het dossier van de Europese aanhoudingsbevelen had bestudeerd, werden de drie vrijgelaten onder voorwaarden.