Donald Trump: ‘Nooit gezegd wanneer een aanval zou plaatsvinden’
Foto: Photo News

Amerikaans president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij nooit over het tijdstip van een raketaanval op Syrië heeft gecommuniceerd. Eerder had hij wel Rusland gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen.

‘Ik heb nooit gezegd wanneer een aanval op Syrië zou plaatsvinden. Het zou snel kunnen zijn, maar ook helemaal niet snel! In elk geval hebben de Verenigde Staten, onder mijn leiding, fantastisch werk geleverd om IS te verslaan in de regio. Waar blijft onze “Dank u, Amerika”?’. Dat schrijft Trump op Twitter.

 

 

De trigger voor de politieke crisis was de chemische aanval van 7 april op Douma, een voorstadje van Damascus in handen van Syrische rebellen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde dat daarbij 43 mensen zijn omgekomen, onder wie veel vrouwen en kinderen, en dat meer dan vijfhonderd mensen lijden aan ‘symptomen die consistent zijn met blootstelling aan zeer toxische chemicaliën’.

De Amerikaanse president Donald Trump ‘houdt Syrië en Rusland verantwoordelijk voor de chemische aanval’ in de Syrische stad Douma, verklaarde de woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Sanders, woensdagavond.

Ondertussen laat de Franse president Emmanuel Macron weten dat hij ‘bewijs heeft’ dat de Syrische president Assad achter de gifgasaanval zit. ‘Frankrijk zal te gepasten tijde antwoorden’, klink het nog. Hij zegt ook overleg te plegen met zijn Amerikaanse collega Donald Trump over militair ingrijpen en herhaalt dat de VS en Frankrijk nauw willen samenwerken.

‘Bereid je voor, Rusland’

Eerder tweette de president al dat Rusland zich moet voorbereiden op een aanval.

‘Rusland zegt dat het alle raketten die op Syrië worden afgevuurd zal neerhalen’, tweette de Amerikaanse president Donald Trump woensdag. ‘Bereid je voor, Rusland, omdat ze zullen komen, mooi en nieuw en “slim”. Je moet maar geen bondgenoot zijn van een Gas Killing Animal (beest dat met gas doodt, red.) die zijn mensen vermoordt en ervan geniet!’

 

 

Even later pleitte Trump voor samenwerking met Rusland, in een nieuwe tweet. ‘Onze relatie met Rusland is slechter dan ooit, inclusief de Koude Oorlog. Daar is geen reden voor. Rusland heeft onze hulp nodig voor zijn economie, iets wat erg gemakkelijk is, en alle landen zouden moeten samenwerken. Stop de wapenwedloop?’