De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd bewijs te hebben dat de Syrische president Assad achter de gifgasaanval van afgelopen zaterdag zat. 'Frankrijk zal te gepasten tijde antwoorden', klink het.

'We hebben het bewijs dat chemische wapens gebruikt zijn en dat ze ingezet werden door Bashar al-Assad', vertelt president Macron in een interview met de Franse zender TF1. Hij zegt overleg te plegen met zijn Amerikaanse collega Donald Trump over militair ingrijpen en herhaalt dat de VS en Frankrijk nauw willen samenwerken.

Over de aard van de gebruikte wapens zegt Macron nog dat er al zeker chloor werd ingezet tegen de Syrische bevolking. Hoe Frankrijk dat kan bewijzen, heeft hij niet onthuld.

'We gaan er alles aan doen om Syrië een maximum aan stabiliteit te bieden. Frankrijk zal een escalatie van het conflict niet toestaan, maar we zullen regimes die zich alles permitteren niet tolereren, al helemaal niet als ze het internationale recht schenden', klinkt het nog.

Macron had eerder al herhaald dat met het gebruik van chemische wapens een rode lijn wordt overschreden en dat dit zo nodig met militaire aanvallen zal worden afgestraft. Bij de aanval op Douma kwamen zaterdag tientallen mensen om het leven. Video’s van burgeractivisten toonden lijkbleke slachtoffers, hijgend, wenend, met uitgezette pupillen en niet in staat hun lichaamsbewegingen te beheersen.

Overleg met Duitsland

Eerder op de dag voerde Macron een telefoongesprek met de Duitse bondkanselier Angela Merkel over de huidige ontwikkeling in Syrië. Ze maken zich beiden 'zorgen over de jongste veronderstelde gifgasaanval en de dreigende erosie van de internationale bestrijding van chemische wapens'. Macron en Merkel willen hierover met de bondgenoten de violen gelijk stemmen, zei de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert in Berlijn.

Merkel had woensdag voor het eerst de verantwoordelijkheid voor de veronderstelde gifgasaanval op Douma bij de Syrische regering gelegd. 'Er zijn serieuze indicaties, die in de richting van het Syrische regime wijzen. Op basis daarvan zullen dan verdere inschattingen gemaakt worden', zei ze. Op speculaties over een mogelijke militaire aanval tegen Syrië wilde Merkel niet ingaan.