Amerikaans leger legt levering F-35’s tijdelijk stil
Foto: Via Bloomberg

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de levering van F-35’s tijdelijk op pauze gezet. Aanleiding is een contractuele discussie met producent Lockheed Martin, een van de kandidaten om ook aan ons land F-35’s te leveren.

Het Amerikaanse leger ontdekte vorig jaar een productiefout bij de meer dan tweehonderd F-35’s die Lockheed Martin op dat moment al had geleverd. Waar de platen op het aluminium frame waren gemonteerd, ontstond roest. Dat was geen veiligheidsprobleem en had geen impact op de vluchten, benadrukte het Pentagon vorig jaar al.

Het productieprobleem werd intussen ook opgelost, maar er is onenigheid ontstaan over wie de reparatiekosten voor de al geleverde vliegtuigen op zich zal nemen. Volgens Lockheed Martin hadden de Amerikanen het probleem immers zelf al moeten ontdekken bij een inspectie tijdens de productie.

Omdat de gevechtsvliegtuigen intussen gestationeerd zijn over de hele wereld, dreigt het een dure grap te worden om die te repareren. Zolang er geen duidelijkheid is over wie voor die kosten zal opdraaien, willen de Amerikanen geen nieuwe F-35’s meer aanvaarden.

‘We verwachten dat dit snel zal worden opgelost’, zegt een woordvoerster bij Lockheed Martin aan Reuters. ‘De productie van onze F-35’s wordt gewoon voortgezet en we zijn ervan overtuigd dat we ons doel om dit jaar 91 vliegtuigen te leveren aan de VS wel zullen halen.’

Belgische F-16's

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin is een van de kandidaten om de Belgische F-16’s te vervangen. Ook Eurofighter dingt nog mee naar de miljardenopdracht met zijn Typhoon, en voor de Rafale van het Franse Dassault staat de deur nog op een kier. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) kwam recent nog onder vuur door opgedoken rapporten die stellen dat de huidige F-16's wel nog even meekunnen.