Belgische ‘Girl’ in Cannes
Foto: rr

Het gebeurt niet elk jaar: een Vlaams regiedebuut heeft de selectie ‘Un certain regard’ gehaald op het filmfestival van Cannes. Het gaat om ‘Girl’ van Lukas Dhont, een Vlaamse regisseur die afstudeerde aan het KASK in Gent en met zijn kortfilms ‘Corps perdu’ en ‘L’infini’ al scoorde op de filmfestivals van Gent en Leuven.

Zijn eerste langspeelfilm gaat over de 15-jarige Lara, die ervan droomt om ballerina te worden. Lara worstelt met een vrouwelijke identiteit en een mannelijk lichaam. De choreografie in de film is van de grote choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Het wordt de laatste film in een productie van Dirk Impens, die in 1995 al in Cannes was met ‘Manneken pis’ en in 2009 met ‘De helaasheid der dingen’. De vorige Vlaamse film in ‘Un certain regard’ is al geleden van 1989, met ‘Het sacrament’ van Hugo Claus.

‘Ik ben ontzettend blij met het parcours dat ik met ‘Girl’ heb mogen afleggen en het vertrouwen dat ik van velen heb gekregen om mijn eerste speelfilm op deze manier te maken’, reageert Lukas Dhont. ‘Girl nu in wereldpremière mogen voorstellen op het Filmfestival van Cannes voelt gewoon... ongelooflijk.’

Gouden Palm

‘Girl’ is als debuutfilm geselecteerd in de nevenselectie ‘Un certain regard’ en maakt dus geen kans op de felbegeerde Gouden Palm. Het filmfestival van Cannes meldde vandaag wel 17 kanshebbers in de officiële competitie. Daartussen bevinden zich oude legenden als Jean-Luc Godard en Spike Lee, die Harry Belafonte mee naar de rode loper neemt. Maar er zit ook een nieuwe film bij van de Iraanse regisseur Jafar Panahi en van David Robert Mitchell, die recent nog een horrorhit scoorde met ‘It follows’.

De grootste afwezige is ‘The man who killed Don Quixote’ van Terry Gilliam, mogelijk omdat die film die maar niet gemaakt raakte, op dit moment kampt met een rechtszaak. Er zullen later wellicht nog enkele titels aan het programma worden toegevoegd.

De lijst met films in competitie voor de Gouden Palm:

‘En guerre’ – Stephane Brizé

‘Dogman’ – Matteo Garrone

‘Le livre d’image’ – Jean-Luc Godard

‘Netemo Sametemo (Asako I & II)’ Ryusuke Hamaguchi

‘Plaire aimer et courir vite’ – Christophe Honoré

‘Les filles du soleil’ – Eva Husson

‘Ash is purest white’ – Jia Zhangke

Shoplifters – Kore-Eda Hirokazu

‘Buh-ning’ (‘Burning’) Lee Chang-Dong

‘Capharnaüm’ – Nadine Labaki

‘Blackkklansman’ – Spike Lee

‘Under the silver lake’ – David Robert Mitchell

‘Three faces’ - Jafar Panahi

‘Zimna Wojna’ (‘Cold war’) - Pawel Pawlikowski

‘Lazzaro felice’ – Alice Rohrwacher

‘Yomeddine’ – A.B. Shawky

‘Leto’ (L’été’) - Kirill Serebrennikov

'Todos lo saben' (Everybody knows) - Asghar Farhadi