Chinese baby geboren vier jaar nadat zijn ouders overleden zijn
themabeeld

In China is een baby geboren via een surrogaatmoeder, vier jaar nadat de ouders van de jongen zijn omgekomen bij een auto-ongeluk.

Shen Jie en Liu Xi hadden verschillende embryo’s laten invriezen in de hoop om met IVF hun kinderwens in vervulling te zien gaan, maar zo ver is het nooit gekomen. In 2013 werd hun leven beëindigd door een auto-ongeval, vijf dagen voor enkele van deze embryo’s zouden worden ingeplant bij de moeder.

De ouders van het koppel wilden alsnog dat hun kleinkind zou worden geboren, maar moesten via een rechtbank passeren om toestemming te krijgen. Dat was geen eenvoudige zaak - er was geen precedent - maar na een jarenlange juridische strijd kregen ze alsnog het zeggenschap over de embryo’s, die al die tijd werden bewaard in het ziekenhuis van Nanjing.

Al stelde zich meteen een nieuw probleem, want voor de zwangerschap was een surrogaatmoeder nodig en dat is verboden in China. Die vonden de grootouders uiteindelijk in Laos, waar het wel is toegelaten. De bevruchte eitjes moesten vervolgens per auto naar Laos worden getransporteerd, aangezien geen enkele luchtvaartmaatschappij bereid was om een thermosfles met vloeibare stikstof (nodig om de embryo’s te bewaren) mee te nemen aan boord. De surrogaatmoeder reisde voor de bevalling met een toeristenvisum naar China, waar ze in december een jongetje met de naam Tiantian op de wereld zette.

De vier grootouders moesten vervolgens DNA afstaan om te bewijzen dat de baby wel degelijk hun kleinzoon was, en hij de Chinese nationaliteit moet krijgen, aldus The Bejing News. De grootouders zijn er nog niet uit wanneer ze Tiantian zullen inlichten over het tragische lot van zijn ouders. ‘Tot hij oud genoeg is, zullen we hem vertellen dat zijn ouders overzee zijn.’