Nieuw-Zeeland verbiedt nieuwe olieboringen voor de kust
Jacinda Ardern Foto: AP

De Nieuw-Zeelandse regering wil een einde maken aan de olie- en gaswinning voor de kust. Er zullen geen nieuwe vergunningen voor de exploratie van olie en gas meer uitgegeven worden, meldde premier Jacinda Ardern donderdag.

Ardern wijst erop dat het belangrijk is vandaag een beslissing te nemen, omdat door de lange geldigheidsduur van de vergunningen pas binnen dertig jaar resultaten te zien zullen zijn. ‘We hebben het juiste evenwicht gevonden voor Nieuw-Zeeland. We beschermen de bestaande industrie én de toekomstige generaties voor de klimaatopwarming’, zegt ze.

Milieugroeperingen juichen de beslissing toe, terwijl de olie- en gassector vreest voor een negatieve impact op de energievoorziening in het land. Het hoofd van Pepanz, de vereniging voor olie-exploratie in Nieuw-Zeeland, noemt de beslissing een ‘lose-lose’ voor de economie en het milieu, en waarschuwt voor hogere energieprijzen.

Vandaag zijn 31 vergunningen actief, waarvan 22 voor projecten voor de kust. Sommige vergunningen lopen nog tot 2030. Volgens Pepanz draagt de olie- en gasindustie omgerekend 1,5 miljard euro bij aan de Nieuw-Zeelandse economie, en zijn 8.000 mensen binnen de sector aan de slag.

Klimaatneutraal

De krant New Zealand Harald meldt nog dat olie- en gasboringen op het vasteland wel nog mogelijk zouden blijven onder de nieuwe regering. Die gebeuren alleen in de regio van Taranaki, op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

Arden en haar Labour-coalitie, die vorig jaar verkozen werden, hebben van de strijd tegen de opwarming van de aarde een van de hoekstenen van hun beleid gemaakt. De regering wil tegen 2035 100 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen halen, en tegen 2050 de hele economie klimaatneutraal maken.